Un judecător american ordonă unui spital să administreze unui bolnav de COVID-19 un antiparazitar contestat

Un judecător american ordonă unui spital să administreze unui bolnav de COVID-19 un antiparazitar contestat

Un spital american a fost constrâns de justiţie să-i administreze unui bolnav de COVID-19 ivermectină, un antiparazitar promovat în unele medii în pofida lipsei de dovezi privind eficacitatea sa împotriva noului tip de coronavirus, informează AFP.

Decizia unui judecător din Ohio, săptămâna trecută, se înscrie într-o serie de verdicte favorabile apropiaţilor bolnavilor de COVID-19 împotriva spitalelor reticente să utilizeze acest produs, obiectul unor atenţionări din partea autorităţilor sanitare.

În acest dosar, Julie Smith, o locuitoare dintr-o suburbie a oraşului Cincinnati, a obţinut ca un medic să-i prescrie ivermectină soţului său Jeffrey, spitalizat la terapie intensivă. În faţa refuzului spitalului de a administra acest produs, ea a sesizat justiţia pe 20 august, cu ajutorul unui avocat care a câştigat procese comparabile la New York şi Chicago.

Judecătorul Gregory Howard a ordonat spitalului să respecte ordonanţa: să i se administreze 30 mg de ivermectină pe zi timp de trei săptămâni pacientului său.

Ivermectina este un medicament foarte utilizat de veterinari, dar care este folosit şi pentru oameni împotriva bolilor provocate de paraziţi, precum scabia şi oncocercoza.

De la începutul crizei sanitare, au fost realizate studii pentru a vedea dacă acest medicament foarte ieftin poate ajuta la lupta împotriva COVID-19. În pofida unor prime pre-studii de laborator încurajatoare, testele desfăşurate la acest stadiu nu sunt concludente.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi autorităţile sanitare europene şi americane nu recomandă utilizarea ivermectinei împotriva COVID-19, ceea ce nu împiedică anumite segmente din populaţie să-i acorde mare credit.

În SUA, conservatori apropiaţi fostului preşedinte Donald Trump, printre care prezentatorii de la Fox News, Laura Ingraham şi Sean Hannity, sau senatorul Ron Johnson, au promovat ivermectina.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a înregistrat joi o creştere a vânzărilor acestui medicament, care înainte de pandemie era prescris de 3.600 de ori pe săptămână, iar în august a fost prescris de 88.000 de ori.

Însă CDC a constatat de asemenea o creştere a "efectelor secundare legate de o utilizare proastă sau de supradozarea ivermectinei, măsurate printr-o creştere a numărului de apeluri la centrele de dezintoxicare".

Agenţia federală pentru hrană şi medicamente a Statelor Unite (FDA) a atenţionat cu privire la riscul de supradoză sau de utilizare a formei veterinare a medicamentului. "Nu sunteţi un cal. Nu sunteţi o vacă. La modul cel mai serios, opriţi-vă!", a scris ea pe Twitter. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor