Un judecător CSM cu venituri de aproape 10.000 euro lunar e revoltat!/Fraților, în ce țară am ajuns să trăim?

Un judecător CSM cu venituri de aproape 10.000 euro lunar e revoltat!/Fraților, în ce țară am ajuns să trăim?

Judecătorul Alin Vasile Ene, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a avut un comentariu politic, într-o postare de luni, pe Facebook, referitor la președintele României, Nicușor Dan, în contextul unor critici la adresa deciziei Guvernului Bolojan de creștere a vârstei de pensionare la magistrați, la 65 de ani, asemenea celorlalte categorii profesionale, și de scădere a valorii totale a pensiei judecătorilor și procurorilor:

  • ”Altfel, bine că ne-am bucurat de marea victorie a candidatului pro-european, democratic și interesat de bunul mers al justiției. În numai câteva săptămâni, justiția e ca și rezolvată, ceea ce era și de așteptat, că doar a fost prezentată ca o prioritate. Țineți aproape, urmează democrația!”, scrie Ene pe Facebook.

Alin Ene spune că tema pensiilior magistraților reprezintă o ”temă recurentă” care este ”scoasă la mezat la fiecare ciclu electoral sau ori de câte ori trebuie evitate alte subiecte fierbinți” și care ”manipulează” opinia publică:

  • ”Sigur că tehnica este una foarte bună, din punct de vedere al încercării de manipulare a opiniei publice. Ce contează independența justiției? Ce contează statul de drept ori statutul magistratului? Trebuie să livrăm ceva. Si ce livrăm? Măsuri populiste împotriva magistraților. Un dușman comun pe care tot noi l-am portretizat în acest fel în mentalul colectiv, pentru a distrage atenția de la noi și de la adevăratele probleme”, se mai arată în postarea de pe Facebook.

Ene mai vorbește și de ”destabilizarea Justiției”:

  • ”Așa că ori de câte ori ne dorim destabilizarea Justiției, n-avem decât să revizităm problema statutului magistraților, reformat și răs-reformat, după bunul plac al fiecăruia, astfel cum Pepelea își vizita cuiul din peretele casei vândute”.

Conform declarației de avere din 2024, Ene a avut venituri totale, în medie lunară de aproape 10.000 de euro, din funcția de judecător CSM, președinte al Tribunalului Prahova și alte ”diferențe salariale, dobânzi legale”. Vezi declaratia de avere aici .

Momentele în care magistrații protestează sau își blochează activitatea sunt preponderent cele în care se aduce în discuție creșterea vârstei de pensionare, plafonarea sau reducerii privilegiilor acestora, ori a limitării valorii pensiilor. După OUG 13 din 2017, magistrații nu au mai reacționat în alte momente cheie pentru justiție, cum ar fi, spre exemplu, dezincriminarea abuzului în serviciu, dezincriminarea evaziunii fiscale sub 1 milion de euro, sancțiunile disciplinare împotriva magistraților reformiști (achitați ulterior definitiv), ori candidatura unică a controversatei judecătoare Lia Savonea, noua șefă a Curții Supreme.

  • Un exemplu de magistrat incomod care a fost exclus de trei ori din magistratură de secția de judecători a CSM, condusă de facto la acea vreme de gruparea Savonea, este cel al lui Cristi Danileț, sancționat cu cea mai dură măsură pentru filmulețe în care tundea iarba sau făcea karate. Judecătorul a câștigat toate procesele, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar după finalizarea acestora s-a pensionat și a ieșit din sistemul judiciar.

Mai mult, G4Media a arătat luni cum Curtea Constituțională pregătește indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei trei judecători care își termină mandatul, deși guvernul a interzis astfel de plăți în sistemul bugetar. Vezi detalii aici.

După măsurile adoptate de Executivul Bolojan în contextul nevoii de combatere a deficitului României, magistrații pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării, conform Juridice.ro .

Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizaţiei de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Până la adoptarea acestei propuneri legislative, cuantumul net al pensiei se raporta la venitul net avut în ultima lună de activitate, şi nu la indemnizaţia de încadrare.


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENTE „Realitatea este mult mai nuanțată și diferită” / Unul dintre cei mai importanți economiști români arată că nu politicienii și clientela de pa…

2 „Toți vor cash, altfel nu mai vin” / Un cunoscut jurnalist dezvăluie un fenomen care se întâmplă deja în relațiile dintre terți deși nu s-a mărit nicio …

3 BREAKING „Ani la rând ni s-a spus că România crește. Ni s-au livrat iluzii” / Mesaj dramatic al ministrului finanțelor!

4 Avertisment dur de la românul care conduce 100 de războinici în prima linie în Ucraina. „Asta nu se face în România și e grav”

5 ALERTĂ Guvernul a aprobat ordonanța care plafonează la 300 lei brut sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari!