Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Un judecător federal a blocat un nou decret al lui Trump ce restrângea dreptul de azil

Un judecător federal din Washington a blocat vineri un decret al preşedintelui Donald Trump, care permitea respingerea automată a cererilor de azil depuse de persoane care treceau ilegal frontiera cu Mexicul, potrivit presei americane, relatează AFP.

Decretul, semnat în noiembrie de preşedintele Statelor Unite, face parte dintr-o serie de măsuri luate de guvern pentru a contracara sutele de mii de migranţi din America Centrală care au încercat recent să ajungă ilegal în Statele Unite din Mexic.

Judecătorul federal din Washington Randolph Moss a declarat că măsura a fost luată ''în exces (...) de autoritate'', potrivit ABC News. Magistratul a decis că această regulă contravine legilor americane ale imigraţiei, care permit imigranţilor prezenţi fizic în ţară să solicite azil, chiar dacă nu au sosit printr-un punct de intrare oficial, scrie ziarul The Hill.

Decretul a fost anterior blocat de un judecător din California, decizie la care guvernul a făcut apel.

Măsura a stârnit anul trecut proteste puternice, inclusiv din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care a criticat, de asemenea, capacitatea limitată de primire a SUA la frontieră, ducând la timpi de aşteptare din ce în ce mai lungi.

Politica de migraţie a preşedintelui Trump a fost de multe ori sursa unor acţiuni judiciare.

Săptămâna trecută, un judecător federal din California a blocat această nouă regulă a Administraţiei Trump care viza să blocheze azilul la graniţa de sud a Statelor Unite.

Anunţul guvernamental controversat prevedea respingerea tuturor cererilor de azil formulate de migranţi care nu au solicitat statutul de refugiat în Mexic sau în alte ţări traversate în drum spre Statele Unite.

Originari în marea lor majoritate din ţări sărace şi violente din America Centrală, cu Guatemala, El Salvador şi Honduras în frunte, aceşti migranţi depun, în general, o cerere de azil care le permite să rămână în Statele Unite pe timpul examinării dosarului lor de către un judecător de imigrare.

De asemenea, Donald Trump a anunţat săptămâna trecută încheierea unui acord în materie de migraţie cu Guatemala, continuându-şi presiunile pentru a-şi constrânge vecinii din sud să-şi controleze mai bine fluxul de migranţi care doresc să ajungă în Statele Unite.

Statele Unite se confruntă cu o creştere a numărului de migranţi care doresc să treacă graniţa sa de sud. În iunie, poliţia de frontieră a arestat 104.000 de persoane care doreau să intre ilegal în Statele Unite. Luna precedentă au fost 144.000, sau 142% mai mulţi decât un an înainte. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

2 Oreste îl face muci pe Năstase după ce pușcăriașul s-a băgat în seamă acuzându-l pe Iohannis de plagiat!

3 DEMISIE la Digi 24! Alice Iacobescu, cea mai acidă jurnalistă a postului, este în preaviz!

4 Mafia PSD! Vă întrebați de ce se moare în spitale? Citiți pe ce sunt cheltuiți banii și-n buzunarele cui ajung…

5 PSD-ul, pe șișlete?

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan