Un mamifer mic a reușit să "saboteze" cel mai puternic accelerator de particule din lume

Un mamifer mic, cel mai probabil o nevăstuică, a reușit să "saboteze" cel mai puternic instrument științific de care dispune civilizație umană la ora actuală, acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) de la Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN) din apropiere de Geneva, conform npr.org.

Marele Accelerator de Hadroni, o bijuterie de inginerie și tehnologie în valoare de peste 7 miliarde de dolari, cu o circumferință de 27 de kilometri și aflată la 100 de metri în subteran, în care gonesc protoni cu viteze apropiate de cea a luminii, a rămas fără energie în cursul nopții. Tehnicienii care au verificat defecțiunea au descoperit rămășițele carbonizate ale unui mic animal blănos, aflat în apropierea unui cablu de înaltă tensiune cu învelișul izolator ros.

"Am avut probleme electrice și suntem destul de siguri că au fost provocate de un animal mic", a declarat Arnaud Marsollier, purtător de cuvânt al CERN. Deși nu a fost desfășurată o analiză exhaustivă a resturilor fumegânde ale animalului sabotor, Arnaud Marsollier a ținut să menționeze că "a fost, probabil, o nevăstuică". Ulterior, într-un document oficial al CERN, se menționa că animalul "ar fi putut fi un jder".

Întreruperea funcționării acceleratorului de particule s-a produs în timp ce oamenii de știință să pregăteau să adune noi date cu privire la bosonul lui Higgs, o particulă fundamentală descoperită în 2012, supranumită și "particula lui Dumnezeu", ceea ce nu exclude ca acțiunea "de sabotaj" a jderului să fi fost motivată de extremism religios.

Din nefericire, conform lui Marsollier, oamenii de știință vor trebui să aștepte câteva zile până vor putea să-și reia activitatea, perioadă în care acceleratorul va fi verificat în vederea repornirii.

Astfel de incidente se pot întâmpla, susține Marsollier, reamintind că LHC este amplasat în afara Genevei. "Ne aflăm în natură și este normal să fie și animale sălbatice pe aici". Astfel de incidente s-au mai petrecut, inclusiv unul în 2009, când se pare că o pasăre a scăpat o bucată de pâine direct peste niște sisteme electrice foarte importante. De asemenea, astfel de incidente nu se întâmplă doar la CERN. În 2006 niște ratoni au organizat un atac coordonat asupra unui accelerator de particule din Illinois.

Deocamdată nu se știe nimic cu siguranță, dar poate părea că animalele încearcă să oprească omenirea să descopere secretele Universului, mai notează npr.org.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

2 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 ALERTĂ Zece polițiști bucureșteni, infectați cu coronavirus. Sediul instituției ar putea fi relocat

5 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate