
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
Un medic urolog explică faptul că nevoia de a urina depinde de vârstă, dar este și un indicator al stării de sănătate.
În timp ce unele persoane abia rezistă o noapte fără să se trezească pentru a urina , altele pot petrece o zi întreagă fără să simtă nevoia de a merge la toaletă. Specialiştii spun că fecvența urinării este corelată cu vârsta şi poate oferi indicii importante despre sănătatea generală.
Potrivit urologului Hamid Abboudi de la New Victoria Hospital, citat de metro.com , anumite băuturi precum ceaiul, cafeaua, alcoolul sau cele carbogazoase pot stimula vezica urinară, ceea ce duce la vizite mai dese la toaletă. Pe lângă acestea, afecțiuni precum infecțiile urinare, problemele de prostată sau vezică, scleroza multiplă ori un accident vascular cerebral pot influența frecvența urinării. Factori precum sexul și sarcina sunt, de asemenea, de luat în considerare.
Cu toate acestea, vârsta este principalul determinant al acestor variații, spune medicul urolog, care explică de câte ori pe zi ar trebui să mergi la toaletă în condiţii normale.
Copiii: de 6 până la 14 ori pe zi
Copiii mici pot merge la toaletă chiar și de 14 ori pe zi, iar cei mai mari ajung, de regulă, la 6-12 urinări.
Dacă un copil urinează mai frecvent, ar putea fi vorba de una dintre următoarele probleme: anxietate, constipație, consumul de ingrediente la care copilul este alergic, reținerea urinei pentru prea mult timp, capacitatea mică a vezicii urinare, anomalii structurale ale vezicii urinare sau ale uretrei.
Adolescenții: de 4 până la 6 ori pe zi
La adolescenți, urinarea de 4-6 ori pe zi este considerată normală. Totuși, în perioada pubertății, pot apărea fluctuații temporare cauzate de modificările hormonale.
Dacă urinarea frecventă persistă, pot fi implicate afecțiuni precum diabetul, infecțiile urinare sau, mai rar, cancerul vezicii urinare.
Adulții sub 60 de ani: de 6 până la 9 ori pe zi
Adulții urinează, în general, de 5-8 ori în timpul zilei și, uneori, o dată pe noapte. Femeile tind să meargă mai des la toaletă decât bărbații, influențate de factori precum sarcina sau infecțiile urinare.
„Pentru femei, sarcina poate fi un factor declanșator, deoarece efectul de presiune al bebelușului asupra uterului poate provoca o frecvență crescută a urinării și nicturie (urinare nocturnă). Infecțiile tractului urinar sunt, de asemenea, foarte frecvente la femei și pot duce la creșterea frecvenței urinare”, a explicat urologul.
Adulții peste 60 de ani: de până la 10 ori pe zi
Odată cu înaintarea în vârstă, frecvența urinării crește, din cauza slăbirii mușchilor vezicii și scăderea funcției renale.
De asemenea, persoanele vârstnice pot suferi de nicturie, nevoia de a urina de două ori sau mai mult pe noapte, din cauza scăderii nivelului hormonului antidiuretic.
În plus, mai spune medicul urolog, persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a lua diuretice pentru diverse afecțiuni medicale, iar acest lucru poate face ca mersul la toaletă să fie mai frecvent pe parcursul zilei și al nopții. De asemenea, există şi o serie de alimente care au acelaşi efect.
În cazul bărbaţilor, pe măsură ce îmbătrânesc, glanda prostatei crește în dimensiune şi exercită o presiune mai mare asupra vezicii urinare și astfel poate nevoia de a merge la toaletă mai des.
Sursa: adevarul.ro