Un micuţ rover produs în Ungaria, specializat în căutarea apei, a atras atenţia NASA

Un micuţ rover produs în Ungaria, specializat în căutarea apei, a atras atenţia NASA

Un rover miniatural, care cântăreşte mai puţin decât o pungă de zahăr şi este conceput pentru explorarea suprafeţei selenare, a atras atenţia NASA şi ar putea să fie trimis pe Lună în căutarea apei, conform inventatorilor săi ungari, transmite marţi Reuters.

Denumit după o celebră rasă de câini din Ungaria, roverul Puli este o platformă cu costuri reduse, fiind conceput pentru a transporta diferite încărcături. Pe acest rover poate fi instalat detectorul de apă îngheţată ce a câştigat în 2020 premiul "Honey, I Shrunk the NASA Payload" (Dragă, am micşorat încărcătura NASA - referire la titlul unei celebre comedii despre un inventator trăsnit "Honey, I Shrunk the kids"), în cadrul unei competiţii pentru stimularea inventicii organizată de Agenţia spaţială americană.

 

Foto: (c) Puli Space Technologies / REUTERS


 

Cântărind mai puţin de 400 de grame, obiectivul acestui instrument este de a căuta depozitele selenare de apă îngheţată prin identificarea şi cartografierea conţinutului subteran de hidrogen din solul selenar.

"Acest instrument compară diferitele niveluri de energie din spectrul radiaţiei de fundal pentru a găsi apă", susţine Matyas Hazadi, şeful echipei de ingineri de la Puli Space Technologies Ltd, din Budapesta, compania care a dezvoltat acest rover şi instrumentul de căutare a apei.

Observatorul Stratosferic al NASA SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy - un Boeing 747SP modificat pentru transportarea unui telescop ce realizează observaţii din stratosferă) a confirmat anul trecut existenţa apei pe Lună - şi implicit a unei potenţiale surse de combustibil pentru rachete, dar şi de rehidratare şi producere a oxigenului.

 

Foto: (c) Bernadett Szabo / REUTERS


 

Roverul are patru roţi care se pot învârti independent una de cealaltă şi poate escalada pante de până la 45 de grade. Prototipul acestui mini-rover a fost testat pe teren similar celui selenar în Hawaii şi Maroc.

Susţinută de NASA prin fonduri pentru dezvoltare şi inovaţie, compania ungară se aşteaptă ca roverul pe care l-a conceput să ajungă pe Lună la orizontul anului viitor, conform Reuters.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

2 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu

3 Ce diferențe genetice sunt între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

4 Nimicul la putere

5 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...