Un nou gest cel puțin controversat al Ucrainei...

Un nou gest cel puțin controversat al Ucrainei...

Guvernul Poloniei continua să menţină o stare tensionată la nivel diplomatic cu oficialii de la Kiev. Recent, după divergentele cu privire la acordul cerealelor ucrainene, oficialii de la Varşovia au susținut că cel mai mare concern de stat din Polonia din domeniul apărării nu a fost invitat la forumul industriei de apărare organizat la Kiev săptămâna trecută, dar partea ucraineană susține contrariul.

Jacek Sasin, ministrul polonez al activelor de stat, în emisiunea postului polonez de radio ZET , a declarat că producătorul polonez de armament Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) nu a fost invitat ca societate la forumul industriei de apărare de la Kiev

,,Am văzut în ultima vreme mulți pași neprietenoși din partea Ucrainei. Mă tem că acest lucru se datorează intereselor politice actuale ale guvernului ucrainean, care consideră că, în timp ce campania se desfășoară în Polonia, este mai bine să stabilească un parteneriat cu Germania, iar ea [Ucraina] joacă rolul cuiva care demonstrează că nu pariază pe acest guvern - care a pledat pentru Ucraina și a făcut atât de multe pentru ucraineni -, ci mai degrabă că ar prefera să parieze pe o schimbare de guvern în Polonia... Iar acest lucru va avea consecințe proaste pentru Ucraina", a declarat Jacek Sasin.

Cu toate acestea, ambasadorul Ucrainei la Varşovia, Vasil Zvarich, a declarat presei poloneze că Polonia a fost una dintre primele țări care au primit o invitație la eveniment.

,,Aceasta este o decizie suverană a fiecărei țări. Noi trimitem o invitație, iar o țară decide dacă o acceptă sau nu, în funcție de interesele sale. Așadar, respectăm astfel de decizii, dar acesta nu este un motiv pentru a da vina pe Ucraina pentru absența Poloniei'', a precizat ambasadorul Ucrainei la Varşovia.

Context: Forumul industriilor de apărare a avut loc vinerea trecută la Kiev. În cadrul acestui eveniment, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, printre altele, înființare unei ''alianței pentru industria de apărare''.

În timpul forumului, companiile ucrainene au semnat 20 de documente cu parteneri străini. Este vorba despre acorduri și memorandumuri privind fabricarea de drone, repararea și producția de vehicule blindate și muniții. Formatele de cooperare includ producția comună, schimbul de tehnologie și furnizarea de piese.

Un punct important al forumului a fost crearea ''Alianței Industriilor de Apărare'', la care se vor alătura producători de arme și echipamente militare din întreaga lume. Potrivit lui Zelensky, la începutul forumului, primele 13 companii au semnat o declarație.

În același timp, potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, 38 de companii din 19 țări s-au alăturat ''Alianței Industriilor de Apărare''. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

3 Apropo de războiul din Ucraina, sâmbătă seara, în Târgul de Crăciun din București aveai senzația că ești la Kiev...

4 Cine este interlopul român care l-a transformat pe polițistul care îl păzea în propriul angajat. Apoi, l-a turnat

5 Președintele Bulgariei / Condițiile Austriei pentru primirea României și Bulgariei în „Air Schengen”, inacceptabile