Un oficial maghiar spune că Ungaria nu va susține intrarea în UE a Ucrainei până când nu vor fi garantate drepturile minorității maghiare

Un oficial maghiar spune că Ungaria nu va susține intrarea în UE a Ucrainei până când nu vor fi garantate drepturile minorității maghiare

Șefa comisiei parlamentare ungare pentru afaceri europene, Judit Varga, a declarat că Ungaria nu va susţine integrarea europeană a Ucrainei până când Kievul nu va garanta drepturile minorităţii maghiare care trăieşte pe teritoriul acestei ţări, potrivit MTI citată de Agerpres.

Discuții despre integrarea Ucrainei in UE

Judit Varga, care a fost ministru al Justiției, spune că Ungaria susţine "fără echivoc integrarea europeană a Ucrainei, dar Ucraina a primit o listă strictă de condiţii atunci când i s-a acordat statutul de candidat", potrivit MTI citată de Agerpres.

Declarațiile au fost făcute luni, 18 septembrie, când Judit Varga se afla la Madrid pentru Conferinţa comisiilor parlamentare pentru afaceri europene (COSAC).

Oficialul maghiar crede că drepturile maghiarilor din Ucraina ar trebui restabilite cel puţin la nivelul la care erau în 2015, notând că "ultimele evoluţii indică însă faptul că maghiarii din Ucraina sunt complet privaţi de drepturile lor".

O opinie publicată de Comisia de la Veneția spune că statutul minorităţii maghiare din Ucraina "ar putea fi reglementat printr-un simplu amendament", iar luna viitoare Comisia Europeană va publica un raport care va reprezenta o bază de decizie pentru statele membre, în legătură cu această problemă, subliniază Judit Varga.

Legat de extinderea UE, politiciana maghiară a dat asigurări în cadrul conferinţei COSAC că Ungaria este o veche susţinătoare a integrării europene a Balcanilor de vest, menționând că "este foarte important să oferim o perspectivă reală".

"Nu putem accepta decât o procedură de extindere bazată pe merite", a adăugat ea, explicând că procesul de integrare trebuie să respecte integritatea naţională şi subsidiaritatea, iar în acest sens Serbia şi alte ţări din regiune negociază cu UE de peste un deceniu, după cum scrie Agerpres.

Momentan, atenția se îndreaptă asupra Ucrainei și a Republicii Moldova, dar şi Georgia merită o perspectivă de a se alătura blocului comunitar, a mai spus fosta ministră a Justiției din Ungaria, Judit Varga.

Aceasta a mai adăugat că unul din principalele puncte de interes ale preşedinţiei ungare a UE, în a doua jumătate a lui 2024, va fi reprezentat de provocările demografice, iar guvernul ungar urmăreşte să "crească popularitatea măsurilor privind politicile familiale" în cursul preşedinţiei sale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?