Un OM care MERITĂ APĂRAT! De ce vor să o dea afară din magistratură pe Camelia Bogdan

Un OM care MERITĂ APĂRAT! De ce vor să o dea afară din magistratură pe Camelia Bogdan

De ce vor să o dea afară din magistratură pe Camelia Bogdan? De aproape doi ani, de când Dan Voiculescu a fost condamnat de un complet al Înaltei Curți din care făcea parte și Camelia Bogdan, tânăra judecătoare a început să fie hărțuită și marginalizată. Eforturile coordonate ale celor care au avut de-a face cu ea au dus la formarea unei adevărate coaliții împotriva Cameliei Bogdan.

Împreună cu judecătorul Alexandru Mihalcea, care ulterior a devenit mai puțin vizibil, cei doi l-au condamnat și pe Marian Iancu de la RAFO: au preluat cererea parchetului de 12 ani de închisoare, dar au adăugat și confiscarea sumelor transferate de omul de afaceri în Monaco, Elveția, Marea Britanie și SUA pentru recuperarea prejudiciului de 35 de milioane de dolari. Ulterior, Bogdan este scoasă din dosarul lui Tender, unde a cerut, ca și în celelalte cazuri, recuperarea prejudiciului.
 
Camelia Bogdan, specialistă în proceduri de confiscare extinsă, a devenit dușmanul numărul 1 al inculpaților bogați, al asociațiilor de magistrați și al jurnaliștilor din trustul fondat de Voiculescu, mai cu seamă că în dosarul acestuia a dispus și recuperarea unui prejudiciu de 60 milioane euro, scrie Sabina Fati în  România Liberă .
 
Nu putea rămâne nepedepsită pentru isprăvile ei, așa că din august 2014 încoace, de când a pronunțat pedeapsa împotriva fondatorului trusturilor Antenelor, colegii și inamicii ei au căutat modalități prin care să o facă să se retragă din magistratură, să se mute la Bruxelles sau să plece în învățământ cu tot cu cele două doctorate ale ei și cu discursurile despre confiscarea bunurilor dobândite ilegal, care păreau să o facă să le vorbească de sus.  
 
Fiindcă Bogdan nu a înțeles mesajul, împotriva ei s-a pornit o întreagă mașinărie: inițial, Curtea de Apel București a decis să o mute de la Secția Penală la cea de Contencios Administrativ, pe motiv că acolo ar fi un deficit de judecători; acum, însă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât excluderea ei din magistratură, în urma sesizării Grupului de Investigații Politice condus de Mugur Ciuvică. Acesta a acuzat-o pe Camelia Bogdan că în timpul procesului lui Dan Voiculescu „a petrecut un sejur de două săptămâni la Poiana Brașov în cadrul unui program finanțat de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosar“ și că judecătoarea a primit 10.000 de lei de la minister.

De fapt, Camelia Bogdan nu a fost într-un sejur plătit de Ministerul Agriculturii, ci a fost lector în cadrul unui proiect al Uniunii Europene privind „Aplicarea viitoarei politici agricole comune. Prevenirea fraudei și a corupției în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene“.

Numele grele trimise în închisoare de Judecătoarea Camelia Bogdan

Camelia Bogdan a devenit cunoscută pentru pedepsele grele pe care le-a dat în mai multe dosare.
Printre dosarele importante pe care le-a judecat este și cel privind privatizarea frauduloasa a ICA, în care Dan Voiculescu a primit zece ani de închisoare.

În același dosar, Camelia Bogdan a dispus pedepse cu închisoare pentru Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului, fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, Jean Cătălin Sandu, fostul şef al Direcţiei Juridice de la Agenția Domeniilor Statului, Vlad Nicolae Săvulescu, fostul şef al Direcţiei de Privatizare a ADS și pentru Flavius Adrian Pop, şef de serviciu în ADS. Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Petre Alexandru, Vica Ene şi Grigore Marinescu au primit condamnări cu suspendare.

Un alt dosar greu în care s-a remarcat a fost cel al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Atunci, judecătoarea a constatat că certificatul medical prezentat de avocații acestuia era semnat de un medic ginecolog.

De asemenea, Camelia Bogdan a făcut parte, la un moment dat, și din completul care a judecat dosarul Loteria 1, unde era inculpat George Copos.

Alte cazuri celebre care au ajuns pe biroul Cameliei Bogdan sunt Rafo-Carom în care a fost condamnat omul de afaceri Marian Iancu și Dosarul Transferurilor. Acesta din urmă a vizat nereguli în transferurile unor fotbaliști români în străinătate. Au fost condamnați cu închisoare opt persoane celebre: George Copos, Mihai Stoica, Gică Popescu, Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu.

Camelia Bogdan s-a născut în 1981 la Timişoara și în ultimii ani a activat ca judecător la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Penală, apoi la Curtea de Apel București. Magistratul este specializat în judecarea infracţiunilor de corupţie şi a celor asimilate acestora, precum şi a infracţiunilor grave, săvârşite în sfera criminalităţii organizate.

*** Avocatul Gheorghiţă Mateuţ: Excluderea Cameliei Bogdan din magistratură va fi folosită ca argument la CEDO. în funcţie de decizia CEDO, poate fi luată în calcul o cerere de revizuire a sentinţei în ţară

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, cel care i-a asigurat apărarea lui Dan Voiculescu în procesul ICA, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că dacă instanţa supremă va menţine decizia de excludere din magistratură a Cameliei Bogdan - judecătoarea din dosarul ICA - aceasta va fi prezentată ca argument în acţiunea deja existentă la CEDO, în care a fost invocată inclusiv incompatibilitatea magistratului. Conform lui Mateuţ, în funcţie de decizia CEDO poate fi solicitată în ţară o eventuală revizuire a sentinţei, ca o cale extraordinară de atac.

În cazul în care completul de cinci judecători al Instanţei Supreme va menţine hotărârea de excludere din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, care a dat condamnările definitive în  dosarul privatizării frauduloase a ICA, avocaţii lui Dan Voiculescu vor analiza ce cale va fi urmată în continuare, având în vedere incompatibilitatea în care se afla magistratul la momentul pronunţării condamnărilor.

Mateuţ a precizat că decizia în cazul Cameliei Bogdan va fi prezentată în dosarul de la CEDO, unde a fost depusă o sesizare imediat după condamnarea lui Dan Voiculescu şi unde s-a ridicat şi problema incompatibilităţii acesteia atunci când a dat deciziile de condamnare.

Avocatul a menţionat că la acest moment singura cale de atac este cea de la Strasbourg, abia după o decizie definitivă a CEDO putând fi solicitată în ţară, la Curtea de Apel Bucureşti, o eventuală revizuire a sentinţei, ca o cale extraordinară de atac.

"Dacă se va confirma excluderea din magistratură, atunci clar există argumente pentru a arăta ceea ce am şi invocat în procedura de la CEDO. Cred că aceste argumente vor întări şi vor servi procedurii judiciare aflate pe rolul CEDO", a precizat avocatul.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”