Un om de afaceri implicat în dosarul lui Blaga îşi recunoaşte vinovăţia la DNA şi acceptă o condamnare cu suspendare

Un om de afaceri implicat în dosarul lui Blaga îşi recunoaşte vinovăţia la DNA şi acceptă o condamnare cu suspendare

Omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, implicat în dosarul lui Vasile Blaga, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, acceptând să primească în instanţă o condamnare de 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală şi să achite un prejudiciu de peste 18 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, într-o cauză disjunsă din dosarul în care Vasile Blaga a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, procurorii au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei unui om de afaceri, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăţi pentru operaţiuni comerciale fictive.

În realitate, plăţile făcute de inculpat către societăţile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi fostul vicepreşedinte al PDL Vasile Blaga pentru facilitarea derulării în bune condiţii a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorităţi contractante.

Prin această modalitate, societatea administrată de Berdilă s-a sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 lei şi TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, societatea administrată de Berdilă a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 lei, asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurător.

În prezenţa avocatului ales, Horaţiu Bruno Berdilă a declarat că recunoaşte comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 8 luni.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

În noiembrie 2016, Vasile Blaga a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, el fiind achitat în primă instanţă, în octombrie 2017, la Tribunalul Bucureşti.

Blaga este acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială, reprezentată de Berdilă, în schimbul exercitării influenţei sale, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...