Un opozant al regimului Putin nu exclude ipoteza otrăvirii lui Anatoli Ciubais

Un opozant al regimului Putin nu exclude ipoteza otrăvirii lui Anatoli Ciubais

Anatoli Ciubais, în vârstă de 67 de ani, a părăsit Rusia în urma declanşării războiului din Ucraina. Însă fostul emisar pentru relaţiile cu organizaţiile internaţionale nu ar duce o viaţă liniştită departe de război, ci s-ar afla într-un spital din Europa. Potrivit prezentatoarei de televiziune Ksenia Sobceak, fiica unui fost primar al oraşului Sankt Petersburg, Ciubais ar suferi de sindromul Guillain-Barre, o afecţiune inflamatorie a sistemului nervos periferic de cauza autoimună.

Mark Feighin, un contestatar al regimului Putin, crede că Ciubais a fost otrăvit, având în vedere cantitatea imensă de informaţii secrete pe care o deţinea despre liderul de la Kremlin.

„Dacă Kremlinul ar putea să-l otrăvească pe Ciubais? Să-l elimine? Desigur, ar putea. Ciubais este deţinătorul unei cantităţi colosale de informaţii despre Putin şi anturajul său, despre multe secrete de stat. În primul rând, el poate şti despre tot ceea ce s-a întâmplat la Kremlin în momentul în care Putin a venit la putere. În al doilea rând, el ştie cu siguranţă aproape tot ce s-a întâmplat în cadrul administraţiei prezidenţiale ruse de mai bine de un sfert de secol”, a declarat fostul avocat, citat de agenţia de presă Unian, preluată de Agerpres.

În opinia sa, Ciubais a fost lăsat să plece din Rusia cu promisiunea că va păstra tăcerea. Există informaţii că unele agenţii de presă ar fi încercat să-l intervieveze, dar că el ar fi refuzat de teama unor posibile represalii din partea serviciilor secrete, notează Unian, potrivit Agerpres.

„Nimeni nu se îndoieşte cu adevărat că Ciubais a fost otrăvit: asta e reputaţia Kremlinului”, a reacţioant Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt al opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat informaţiile despre spitalizarea lui Ciubais drept o „veste tristă”. Peskov a susţinut că administraţia prezidenţială rusă nu deţine informaţii despre starea lui Ciubais, dar i-a urat însănătoşire grabnică.

La sfârşitul lunii aprilie, agenţia de presă TASS relata că Ciubais s-ar fi stabilit în Italia, în Toscana sau Sardinia, unde ar deţine proprietăţi imobiliare.

Unele ziare italiene scriu că Anatoli Ciubais se afla în vacanţă în insula Costa Smeralda, din nordul Sardiniei, iar în prezent starea sa este destul de gravă. Acesta ar fi fost spitalizat la clinica Mater Oblia Hospital, transmite Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski