Un oraş roman medieval necunoscut a fost descoperit la poalele Pirineilor FOTO

Un oraş roman medieval necunoscut a fost descoperit la poalele Pirineilor FOTO

Cercetătorii descriu un sit construit în două epoci distincte: epoca imperială romană (între secolele I şi V) şi epoca creştină medievală (între secolele IX şi XIII).

Situl este situat la 1.500 de metri de centrul Artieda, la est de Pamplona, ​​la graniţa dintre Aragon şi Navarra. În centrul unui teren agricol de aproximativ 390 de metri lungime şi 140 de metri lăţime, pe malul sudic al râului, situl ocupă o suprafaţă de patru hectare, dar este posibil ca dimensiunile lui să fie şi mai mari.

În 2018, Consiliul Local Artieda a cerut Departamentului de Arheologie al Universităţii din Zaragoza să studieze ruinele cunoscute sub diferite denumiri: El Forau de la Tuta, Campo de la Virgen sau Campo del Royo. În ciuda dimensiunilor impunătoare ale oraşului, numele său antic nu este cunoscut. Oraşul impresionează prin „cladirile sale de mari proporţii”, băile termale, sistemul de alimentare cu apă, străzile şi canalele sale.

La vest de sit s-au păstrat „un ansamblu impresionant de lucrări publice în opus caementicium”, betonul folosit de romani, precum şi o „serie de structuri patrulatere”, care sunt probabil cisterne de alimentare.

Arheologii au descoperit că între secolele al IX-lea şi al XIII-lea, un sat de tip „habitat ţărănesc” din epoca creştină medievală s-a suprapus celui roman preexistent.

Modele de scoici împodobesc unii pereţi, la fel ca imaginea căluţilor de mare, un peşte şi doi delfini. Cercetătorii au reuşit să identifice acest al doilea sat ca fiind cel al Arteda Civitate, care a fost documentat în texte latine.

Echipa de specialişti a dezgropat rămăşiţele unei biserici, silozuri cu deschideri circulare săpate la subsol şi un cimitir. Aceste elemente ar trebui să permită aflarea de informaţii noi despre perioada Evului Mediu Timpuriu, care este încă puţin cunoscută.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

2 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

3 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

4 „Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial”

5 Amantlâc cu iz de telenovelă / Oana Zăvoranu a chemat Poliția acasă, după ce a descoperit ce face Ashraf