Un parfum cu cuvântul cannabis în denumire ar putea fi retras de pe piaţa braşoveană în urma anchetei Protecţiei Consumatorului

Un parfum cu cuvântul cannabis în denumire ar putea fi retras de pe piaţa braşoveană în urma anchetei Protecţiei Consumatorului

Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Sorin Susanu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că un magazin din municipiul Braşov care comercializează un parfum care conţine în denumirea sa cuvântul ''cannabis'' ar putea fi obligat să-l retragă de la comercializare.

Conform lui Susanu, chiar dacă în legislaţia românească nu există prevederi care să oblige comercianţii să nu folosească denumiri care ar putea induce, în special tinerilor, un comportament inadecvat, baza legală pentru demersul început de CRPC Braşov este legislaţia europeană, care prevede acest lucru.

"Un parfum comercializat la Braşov conţine în denumire cuvântul cannabis, fapt care, din punctul nostru de vedere, este de preferat să se modifice pentru a nu crea o percepţie incorectă consumatorilor şi, în special tinerilor, care pot percepe această chestiune, se pot gândi că acel produs conţine un drog interzis şi, ulterior, îi poate determina să aibă un comportament incorect. (...) Există o legislaţie europeană pe care noi ne-am bazat când am solicitat modificarea acelei denumiri comerciale, care spune tocmai acest lucru. (...) Nu discutăm de sancţiuni, dar putem discuta despre precedente, alte situaţii asemănătoare, unde s-a ajuns la modificarea şi eliminarea din denumiri a informaţiilor nepermise", a afirmat Susanu.

Conform acestuia, din informaţiile preliminare şi de pe eticheta produsului, parfumul nu conţine cannabis, însă CRPC Braşov a solicitat comerciantului să prezinte fişa tehnică şi vor fi efectuate analize de laborator.

"Dacă se va aplica ca măsură solicitarea privind modificarea acestei denumiri comerciale şi dacă agentul economic nu se aliniază, produsul va fi retras de la comercializare. (...) Se poate ajunge şi la amenzi de până la 30.000 de lei şi, dacă nu se respectă măsura, la sancţiuni complementare. Dar este de dorit să se ajungă la măsuri pecuniare", a menţionat Susanu.

Parfumul care conţine în denumire cuvântul cannabis se vinde într-o parfumerie deschisă în urmă cu câteva luni, la Braşov. Acest parfum, de inspiraţie orientală, se comercializează, de asemenea, online.

În urmă cu câţiva ani, în urma demersurilor Protecţiei Consumatorului Braşov, un lanţ de cafenele a modificat denumirea sortimentului "Cannabis Coffee" în "Hippie Coffee". AGERPRES / (A, AS - autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...