Un participant la raidul din regiunea rusă Belgorod avertizează: „Grupurile de sabotaj vor fi urmate de operațiuni cu arme combinate”

Un participant la raidul din regiunea rusă Belgorod avertizează: „Grupurile de sabotaj vor fi urmate de operațiuni cu arme combinate”

Nici președintele rus Vladimir Putin, nici generalul său sub presiune în Ucraina, Valeri Gerasimov, nu au văzut acest lucru. S-au concentrat pe bătălia pentru Bahmut și pe apărarea Crimeei. Securitatea zonei din spate – un eșec obișnuit de la începutul „operațiunii militare speciale” a lui Putin – trebuie să fi urcat pe lista lor de elemente critice de abordat, scrie kyivpost.com.

Raid în regiunea rusă Belgorod

Pe 22 mai, comandouri anti-Putin - Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea pentru Libertatea Rusiei - compuse exclusiv din cetățeni ruși, au folosit cel mai esențial dintre principiile războiului - surpriza, combină cu viteza, pentru a obține un efect care a zdruncinat încrederea multor ruși.

Partizanii ruşi anti-Kremlin au difuzat o filmare care ar rezuma incursiunea pe care au făcut-o luni și marți pe teritoriul Rusiei, la Belgorod.

Imaginile arată că, deși erau în superioritate numerică şi pe un teritoriu familiar, soldații armatei Moscovei au intrat în panică şi s-au ascuns în casele localnicilor, pe după copaci sau după garduri. Ba mai mult, din disperare, armata rusă a trimis în zonă inclusiv avioane Su-34 pentru a se apăra de atacatorii veniți dinspre Ucraina. Însă acestea au ratat ținta din cauza lipsei de muniții ghidate.

Potrivit analizei jurnaliştilor de la The War Zone, Thomas Newdick și Tyler Rogoway, filmarea demonstrează „dificultățile bombardamentelor cu muniții neghidate” la altitudini joase, precum și „măsurile disperate” ale armatei ruse pentru a contracara o incursiune la graniță a miliţiilor ruse sprijinite de ucraineni care a produs panică în regiunea Belgorod și a părut să ia complet prin surprindere puținele trupe staționate aici la granița cu Ucraina. Potrivit unor geolocalizări independente, filmarea arată că avioanele Su-34 au efectuat acest atac asupra punctului de trecere a frontierei Graivoron, aflat la aproximativ 9,6 kilometri în interiorul Rusiei.

Potrivit informațiilor Insider, avionul rusesc părea să arunce bombe gravitaționale, cunoscute sub numele de FAB-500ShN, care își ratează ținta. Fost pilot rus: „Au zburat fără plan de zbor, nu au știut care e ținta” Un fost pilot rus a comentat pe canalul său de Telegram modul defectuos în care piloții celor două avioane Su-34 au efectuat misiunea. „Au aruncat bombele de la altitudine prea mică, au zburat fără un plan de zbor, nu au știut care e ținta”, a spus fostul pilot.

Participant la raidul din regiunea rusă Belgorod: „Grupurile de sabotaj vor fi urmate de operațiuni cu arme combinate”

Un cetățean rus care a luat parte la raidul asupra regiunii ruse Belgorod din partea Ucrainei, la 22 mai, a contactat Novaia Gazeta Europa pentru a împărtăși relatarea sa despre cele întâmplate.

„ În ajunul raidului, vremea s-a înrăutățit, iar terenul a devenit foarte noroios. Drumul care ducea la punctul de control dintre Rusia și Ucraina era complet săpat, așa că a trebuit să ne deplasăm chiar peste câmp. Drumurile spre graniță erau toate înmlăștinite. Multe mașini au rămas blocate în noroi, iar unele dintre ele nici măcar nu au putut lua parte la operațiunea planificată. Din această cauză, operațiunea a început cu o jumătate de zi întârziere, așa că nu am putut realiza tot ceea ce ne-am propus. În cele din urmă, aproximativ zece mașini și vehicule blindate au reușit să ajungă la graniță. În total, am fost aproximativ 150 de persoane.Nu a existat niciun bombardament de artilerie cu lansatoare de rachete Uragan din partea ucraineană. Noi înșine am folosit mortiere de 120 mm pentru a deschide focul la punctul de control de frontieră Graivoron. Obiectivul nostru inițial a fost să cucerim centrul districtului.

Punctul de control era bine fortificat. Existau structuri de beton, puncte de tragere permanente conectate prin tranșee, precum și patru sau cinci transportoare blindate de personal cu tunuri de 30 mm și mitraliere de calibru mare. Punctul de control era păzit de polițiști de frontieră și de infanterie motorizată. Când am lansat atacul sub acoperirea unui tanc, toți apărătorii s-au împrăștiat. Și-au lăsat documentele acolo. Unul dintre cei care fugeau nu a înțeles destul de repede situația, s-a pus în calea noastră și a fost ucis. Celălalt polițist de frontieră care s-a ascuns în subsol a fost luat prizonier seara.

Am reușit să pornim două transportoare blindate de trupe și am luat cel puțin unul dintre ele ca trofeu. Nu știu sigur ce s-a întâmplat cu celălalt.

Videoclipul în care apar două Humvee-uri americane a fost filmat în locul în care vehiculele noastre 4x4 au rămas blocate în tranșee lângă punctul de control al frontierei. Podurile fragile de lemn nu au putut să le țină greutatea“, a povestit rusul..

„După ce am ocupat punctul de control, ne-am concentrat cu toții asupra obiectivelor noastre. Primul grup s-a dus să avertizeze civilii să nu iasă din casele lor. Au ajuns foarte repede în centrul districtului. Când a venit al doilea grup (eu am făcut parte din acel grup), nu mai era nimeni prin sate. Străzi moarte.

La câteva ore de la începerea operațiunii, rușii și-au revenit și au început să trimită unități, artilerie și aviație. Au început să tragă asupra noastră, au fost folosite tot felul de arme. Au lansat muniții cu dispersie din Grad. Am văzut avioane de luptă Su-25 și elicoptere militare. Spre seară, au reușit să se descurce. Unii dintre băieții noștri s-au ales cu răni ușoare.

Ceea ce este demn de remarcat este că în Grayvoron, rușii au lansat atacuri de artilerie nu doar la periferie, unde se aflau Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea pentru Libertatea Rusiei; au vizat și clădirile pe care credeau că le-am confiscat: biroul FSB, secția de poliție și administrația.

Martorii oculari relatează că acest lucru a dus la numeroase răniri în rândul civililor.

Nimeni nu a încercat să ne oprească în sate. Am întâmpinat o rezistență serioasă doar în centrul districtului. Am ajuns la periferia micului oraș și am continuat să îmi îndeplinesc obiectivele. Spre seară, eu și colegii mei de luptă ne-am întors la graniță. Am plecat în mod calm și organizat cu transportorul blindat a doua zi“, relatează acest membru al comandourilor, pentru Novaia Gazeta Europe..

Orașul militar Belgorod-22, printre obiective

„Dacă toate forțele noastre ar fi intrat în Rusia la timp și dacă ne-am fi deplasat conform programului, am fi cucerit Graivoron și am fi făcut fortificații acolo, am fi putut ține orașul o săptămână întreagă, fără probleme. Aruncați o privire pe hartă: peisajul de acolo este foarte bun pentru apărare. Râuri și mlaștini sunt peste tot. Se pare că un alt obiectiv a fost orașul militar Belgorod-22. Au existat zvonuri că acolo se păstrau bombe nucleare tactice. Dacă am fi vrut, cred că am fi putut să-l capturăm. Dar nu am primit niciun ordin în acest sens. Știu cu siguranță că există pierderi semnificative de partea rusă: soldați uciși și răniți. Nu am de gând să dezvălui pierderile noastre. Noi doar învățăm. Și devenim mai puternici. Ne vom îmbunătăți. Vom organiza noi raiduri. Grupurile de sabotaj vor fi urmate de operațiuni cu arme combinate. De data aceasta, am încercat să cucerim un centru de district, dar data viitoare am putea încerca să ajungem la capitala regională“, avertizează rusul.

Asemenea unui cuțit fierbinte care taie untul, succesul nestingher probabil i-a surprins pe atacatorii rebeli la fel de mult pe cât i-au surprins pe apărătorii ruși. Potrivit Oryx, au capturat un transportor blindat BTR-82A și au distrus un tun antitanc T-12 de 100 mm și două camioane Ural-4320.

Dar aceasta nu a fost doar o operațiune de tip „ misiune imposibilă ” ; mai degrabă, a fost, de asemenea, un raid planificat, menit să creeze confuzie în zona din spate a Rusiei și să elibereze presiunea pe Bahmut. Dacă da, și-a atins obiectivul, la fel cu misiunile de sondare și de recunoaștere armată desfășurate la Bahmut în urmă cu doar două săptămâni. După cum a comentat George Barros, un analist rus de la ISW: „Dacă acești voluntari ruși au pătruns într-adevăr atât de adânc pe cât pretind, atunci aceasta demonstrează că fortificațiile rusești nu înseamnă cu adevărat nimic dacă nu sunt suficient de echipați”.

A fost raidul un preludiu al contraofensivei ? Poate, având în vedere succesul său la Belgorod. Și asta îl îngrijorează Kremlinul. Ei vor trebui să-și repoziționeze forțele pentru a-și sprijini punctele de frontieră de-a lungul lungii lor granițe cu Ucraina – dacă nu și cu Belarus, potrivit kyivpost.com.

Raidul în Belgorod a depășit probabil toate așteptările. Potrivit general-locotenentului în retragere și fost comandant al Armatei SUA în Europa, Mark Hertling, raidul i-a surprins pe grănicerii ruși și pe ministerul apărării, a speriat cetățenii ruși locali, a trimis un mesaj lui Putin, a pătruns destul de adânc făcând puține victime, și a provocat relocarea forțelor ruse.” Dar a servit și unui scop de informații – dezvăluirea Diviziei a 3-a de infanterie motorizată (Armata 20 de gardă combinată, districtul militar de vest) care a răspuns incursiunii, alături de alte formațiuni rusești în zonele de așteptare de pe partea rusă a graniței.

La fel de important, raidul a dezvăluit și mai mult o vulnerabilitate din ce în ce mai adâncă și critică - o armata rusă demoralizată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

4 Așa o fi?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?