Un petrolier uriaș abandonat în largul Yemenului ar putea exploda în orice moment. Avertismenul specialiștilor VIDEO

Un petrolier uriaș abandonat în largul Yemenului ar putea exploda în orice moment. Avertismenul specialiștilor VIDEO

Un tanc petrolier ancorat în largul coastelor Yemenului și care conține peste un milion de barili de petrol este „predispus să se scufunde sau să explodeze în orice moment”, declanșând un dezastru ecologic și umanitar, a declarat un oficial al Națiunilor Unite pentru Sky News.

FSO Safer a fost abandonat în 2015, când Yemenul a intrat în război civil, iar acum nava începe să se destrame.

„Nu vrem ca Marea Roșie să devină Marea Neagră, dar este posibil să se întâmple acest lucru. Este o navă veche, din 1976 și, prin urmare, nu este doar veche, ci și neîntreținută și este posibil să se scufunde sau să explodeze în orice moment”, a declarat David Gressly, coordonatorul umanitar al ONU pentru Yemen.

„Cei care cunosc nava, inclusiv căpitanul care o comanda, spun că există o posibilitate mare ca acest lucru să se întâmple. Nu este o chestiune de «dacă», este doar o chestiune de «când», așa că este important să acționăm cât mai repede posibil. Altfel, un milion de barili de petrol se vor vărsa în Marea Roșie. Chiar nu avem altă cale de ieșire decât să rezolvăm problema”, a mai adăugat acesta.

Potrivit unei simulări recente realizate de revista științifică Nature Sustainability, o scurgere de petrol ar dura între două și trei săptămâni pentru a se răspândi până în Arabia Saudită, peste Eritreea și până în Djibouti.

În câteva zile, porturile cheie ale Yemenului de la Marea Roșie, Hudayah și Salif, s-ar închide punând capăt brusc ajutorului alimentar de care depind aproape șase milioane de oameni.

FSO Safer, la un pas de dezastru FOTO Captură video

De asemenea, majoritatea importurilor de combustibil ar fi oprite, ceea ce este important deoarece opt milioane de oameni din Yemen se bazează pe pompe sau camioane alimentate cu combustibil pentru a-și procura apă proaspătă.

Mai sus, pe coasta Yemenului, aproximativ două milioane de persoane depind de instalațiile de desalinizare a apei, dar și aceste instalații ar fi contaminate de petrol și ar trebui închise.

Efectele asupra mediului ar fi profunde, distrugând sau deteriorând recifele de corali sănătoase și pădurile de mangrove de coastă protejate.

Nature Sustainability prezice că, în trei săptămâni, o scurgere de petrol neîntreruptă ar putea ucide aproape toate bancurile de pești din Marea Roșie a Yemenului, distrugând viețile a milioane de oameni care trăiesc în comunitățile de coastă.

„Din păcate, petrolierul se află în apropierea unui recif de corali foarte, foarte sănătos și a unui habitat curat, care are o mulțime de specii marine. Biodiversitatea este ridicată în acea zonă, așa că, dacă deversarea de petrol ajunge în coloana de apă, atât de multe habitate marine sensibile vor fi afectate, deteriorate grav din această cauză”, a declarat Dr. Hisham Nagi, profesor de știința mediului la Universitatea Sana'a din Yemen.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro