Un portret al lui Lucian Freud, pictat de Francis Bacon, vândut cu peste 43 de milioane de lire sterline

Un portret al lui Lucian Freud, pictat de Francis Bacon, vândut cu peste 43 de milioane de lire sterline

„Study for Portrait of Lucian Freud”, care a fost estimat la mai mult de 35 de milioane de lire sterline, constituie piesa centrală a licitaţiei organizate de Sotheby's ce adună opere de Andy Warhol, Banksy sau David Hockney.

Pe această pânză care a aparţinut unui colecţionar privat european şi care nu a mai fost arătată în public din 1965, Lucian Freud priveşte artistul fix cu pumnii strânşi, pregătit să se ridice de pe banca pe care a stat.

Este „o mărturie a capacităţii lui Francis Bacon de a stârni emoţie şi de a surprinde în pictură complexitatea psihicului uman”, a subliniat Sotheby's.

Pictată în 1964 de artist la apogeul carierei sale, pictura ilustrează „dialogul puternic de prietenie şi rivalitate care i-a copleşit pe cei doi titani ai artei şi i-a stimulat să creeze unele dintre cele mai mari lucrări ale lor”, a adăugat casa de licitaţii într-un comunicat.

Cei doi artişti, care s-au întâlnit 20 de ani mai devreme, au împărtăşit o prietenie strânsă ce a durat mai mult de patru decenii până când gelozia şi certurile i-au pus capăt în anii 1980.

Înainte de vânzare, Tom Eddison, directorul Departamentului de artă contemporană de la Sotheby's, a subliniat pentru AFP că portretulascunde „20 de ani de istorie, prietenie, rivalitate artistică, împletite de la egal la egal”.

Francis Bacon l-a pictat pe Lucian Freud, pictor major al secolului al XX-lea şi nepotul fondatorului psihanalizei, de 14 ori între anii 1964 şi 1971.

Un triptic dedicat prietenului său a fost adjudecat pentru mai mult de 142 de milioane de dolari în 2013 la New York, un record pentru pictorul britanic.

Născut în 1909 la Dublin, Francis Bacon a murit la Madrid, în 1992.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

4 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

5 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!