Un preot conducea una dintre cele mai mari rețele de „sabotaj informațional” pro-Kremlin din Ucraina

Un preot conducea una dintre cele mai mari rețele de „sabotaj informațional” pro-Kremlin din Ucraina

Serviciul de Securitate ucrainean a anunțat marți că a descoperit și destrămat una dintre cele mai mari rețele despre care se presupune că răspândește „sabotaj informațional” pro-rus în țară, sub coordonarea unui cleric al bisericii minoritare subordonate Moscovei, relatează Reuters.

Un preot si masini ale politiei la Lavra Pecerska dupa ce Biserica afiliata Moscovei a fost obligata sa paraseasca manastireaFoto: Eugen Kotenko / Avalon / Profimedia

Oficialii de la Kiev au declarat că Moscova plănuiește să-și intensifice războiul informațional în această primăvară, răspândind dezinformarea în încercarea de a diviza societatea ucraineană în al treilea an de la invazia sa.

SBU a declarat că a identificat 15 membri ai rețelei legați de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, reținând patru dintre ei, inclusiv un cleric al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) din Kiev.

„Este una dintre cele mai mari rețele FSB care operează în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă”, a declarat SBU pe canalul său Telegram.

Grupul a fost implicat în răspândirea narațiunilor pro-Kremlin care vizează destabilizarea societății și incitarea la ură religioasă, potrivit agenției.

Parlamentul din Ucraina a interzis în 2023 Biserica Ortodoxă subordonată Moscovei, după ce Kievul a acuzat biserica de subminarea unității Ucrainei și colaboraționism cu Rusia după începerea invaziei pe scară largă.

Cealaltă biserică importantă din Ucraina este Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), care s-a desprins din UOC din cauza afilierilor sale cu Rusia. Biserica se descrie ca fiind independentă, spunând că a rupt legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, care sprijină războiul Moscovei în Ucraina. O comisie guvernamentală a decis că biserica este încă legată canonic de Rusia.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a recunoscut autocefalia OCU în 2018.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat