Un profesor universitar din Japonia a elucidat misterul: De ce au unele pisici blana portocalie

Un profesor universitar din Japonia a elucidat misterul: De ce au unele pisici blana portocalie

După decenii de cercetări, oamenii de știință au descoperit motivul pentru care unele pisici, în special motanii, au blana portocalie.

Pisică portocalie/FOTO: iStock

Pisică portocalie/FOTO: iStock

Este cunoscut faptul că genetica este cea care conferă pisicilor tigrate portocalii culoarea lor distinctivă, dar până acum oamenii de știință nu știau exact unde se află codul genetic. De asemenea, se știe că pisicile tigrate sunt mai predispuse la anumite afecțiuni.

Două echipe de cercetători de la Universitatea Kyushu din Japonia și de la Universitatea Stanford din SUA au dezvăluit acum misterul în lucrări simultane publicate joi, scrie BBC .

Echipele au descoperit că o genă, ARHGAP36, era mult mai activă în celulele responsabile pentru culoarea pielii, a foliculilor de păr și a ochilor pisicii - melanocitele.

Genele sunt alcătuite din fragmente de ADN care dau instrucțiuni celulelor unei pisici, ca și altor ființe vii, cu privire la modul de funcționare.

Prin compararea ADN-ului a zeci de pisici cu și fără blană portocalie, s-a descoperit că cele cu blană roșcată le lipsea o parte din codul ADN în cadrul genei ARHGAP36.

Fără acest ADN, activitatea genei ARHGAP36 nu este suprimată, adică este mai activă. Oamenii de știință cred că gena instruiește aceste melanocite să producă pigment mai deschis.

De asemenea, timp de decenii, cercetătorii au sesizat că pisicile portocalii sunt în general masculi, având în vedere că gena e purtată de cromozomul X. Cromozomii sunt secțiuni mai mari de ADN, iar motanii, ca și alte mamifere, au un cromozom X și un cromozom Y, care poartă cantități diferite de gene.

Având în vedere că, în acest caz, gena care controlează producția de pigment se află doar pe cromozomul X, atunci este suficientă o singură bucată de ADN lipsă pentru ca o pisică să devină roșcată.

În comparație, pisicile femele au doi cromozomi X, astfel încât ADN-ul trebuie să lipsească în ambii cromozomi pentru a crește producția de pigment mai deschis în aceeași măsură - aceasta înseamnă că o colorare mixtă este mai probabilă.

Pisică tricoloră, sau calico/FOTO: Pexels

Pisică tricoloră, sau calico/FOTO: Pexels

Aceste pete roșcate și negre se formează deoarece, la începutul dezvoltării, un cromozom X din fiecare celulă este dezactivat aleatoriu. Pe măsură ce aceste celule se divid, se creează zone cu diferite gene active ale culorii hainei, rezultând astfel pete distincte”, explică profesorul Hiroyuki Sasaki, genetician la Universitatea Kyushu.

Profesorul se pensionase din postul său universitar, dar, ca iubitor de pisici, a declarat că dorea să continue să lucreze pentru a descoperi gena pisicii portocalii, în speranța că ar putea „contribui la depășirea bolilor pisicilor”.

El și echipa sa au strâns 10,6 milioane de yeni (65.478 euro) prin crowdfunding pentru cercetare de la mii de colegi iubitori de pisici din Japonia și din întreaga lume.

Gena ARHGAP36 este activă și în multe alte zone ale corpului, inclusiv creierul și glandele hormonale, și este considerată importantă pentru dezvoltare.

Cercetătorii cred că este posibil ca mutația ADN din genă să provoace alte modificări în aceste părți ale corpului, legate de condițiile de sănătate sau de temperament. Gena ARHGAP36 se găsește și la oameni și este legată de cancerul de piele și de căderea părului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Sondajul ăsta IRSOP arată mai degrabă disperare...

2 ALERTĂ Paul Stănescu forțează demisia lui Marcel Ciolacu / Culisele luptei pentru putere în PSD

3 VIDEO La unul dintre suspecți, procurorii DNA au găsit la percheziții 173.000 de euro și 20.000 de dolari

4 Uite o anchetă despre șeful DNA...

5 Imagini care dau de gândit... Tot strategie de marketing o fi fost?