Un pumnal găsit în mormântul lui Tutankhamon, făcut cu fier de origine extraterestră

Un pumnal găsit în mormântul lui Tutankhamon, făcut cu fier de origine extraterestră

Un pumnal gasit in mormantul regelui Tutankhamon a fost facut cu fier dintr-un meteorit, arata o noua analiza a compozitiei metalului, potrivit The Guardian.

In 1925, arheologul Howard Carter a descoperit doua pumnale, unul din fier si unul cu o lama de aur in bandajele cu care era infasurat tanarul rege, care a fost mumificat acum peste 3.300 de ani.

Lama de fier, care are maner de aur si maciulie din cristal, i-a intrigat pe cercetatori in deceniile de la descoperirea lui Carter: prelucrarea fierului era rara in Egiptul antic, iar metalul pumnalului nu ruginise.

Cercetatori italieni si egipteni au analizat metalul cu spectometru fluorescent cu raze X pentru a-i determina compozitia si au descoperit ca la acesta continutul de nichel, impreuna cu nivelul de cobalt, “sugereaza clar o origine extraterestra”.

Ei au compoarat compozitia cu cea a meteoritilor cunoscuti gasiti pe o raza de 2.000 km in jurul coastei egiptene a Marii Rosii si au gasit niveluri similare intr-un meteorit.

Meteoritul, denumit Kharga, a fost gasit la 240 km vest de Alexandria, in orasul-port Mersa Matruh, care pe vremea lui Alexandru cel Mare - secolul IV inainte de Christos - era cunoscut drept Amumia.

Desi oameni au prelucrat cuprul, bronzul si aurul cam din 4.000 I.Hr, prelucrarea fierului a aparut mult mai tarziu si era rara in Egipt.

In 2013 s-a descoperit ca noua margele de fier innegrite - excavate dintr-o necropola din apropierea Nilului, in nordul Egiptului - fusesera faurite din fragmente de meteorit. Margelele sunt mut mai vechi decat tanarul faraon, fiind datate circa 3.200 I.Hr.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro