Un război comercial între SUA şi China ar fi "rău pentru toată lumea", apreciază Warren Buffett

Un război comercial între SUA şi China ar fi "rău pentru toată lumea", apreciază Warren Buffett

Investitorul american Warren Buffett, nr. 3 în topul miliardarilor realizat de revista Forbes, a avertizat luni că un război comercial între SUA şi China ar fi "rău pentru toată lumea", transmite Reuters.

"Oracolul din Omaha" a făcut aceste remarci după ce duminică preşedintele american Donald Trump a ameninţat pe Twitter că va majora de la 10% la 25%, începând de vineri, tarifele de import pentru mărfuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari şi va impune un tarif de 25% altor bunuri chinezeşti în valoare de 325 de miliarde de dolari care nu au mai fost taxate.

Principalele burse erau în degringoladă luni în reacţie la tweet-ul prezidenţial, o reacţie "raţională" potrivit lui Buffett.

Conglomeratul său Berkshire Hathaway deţine sau are participaţii la mai multe companii care fac afaceri în China, între care Apple, la care deţine acţiuni de peste 50 de miliarde de dolari.

"Un război comercial real ar fi rău pentru toată lumea", a subliniat Buffett pe CNBC. "Când negociezi cu unii cea mai bună tehnică este să te comporţi pe jumătate nebuneşte", a menţionat el, insistând că un război comercial total ar fi nociv pentru activele Berkshire, deşi probabilitatea să se întâmple acest lucru este una redusă.

Potrivit lui Buffett, o ridicare a tonului înainte de negocieri este de înţeles, dar e ineficient "să arăţi pumnul şi pe urmă să-ţi admonestezi partenerul de negocieri cu degetul". Ameninţările lui Trump nu au făcut decât să ridice miza pentru preşedintele chinez Xi Jinping, a apreciat el.

"Vorbim de două personalităţi care sunt obişnuite să-şi impună voinţa în politică şi despre felul în care vor fi percepute în propriile lor ţări, în funcţie de comportament. Devine foarte complicat", a conchis Warren Buffett (88 de ani).AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”