Un român, „Regele” hackerilor, care a lovit Italia și Franța, arestat la Milano

Un român, „Regele” hackerilor, care a lovit Italia și Franța, arestat la Milano

Poliția italiană a anunțat duminică faptul că l-a prins în cadrul unei operațiuni comune cu forțele franceze și române pe liderul unei rețele de infractori specializată în ransomware, anunță Curierul Italiei.

Un bărbat de 44 de ani, de naționalitate română, considerat unul dintre cei mai periculoși cyber-criminali din Europa, a fost arestat în cadrul unei operațiuni coordonate de Poliția de Stat italiană.

Bărbatul, arestat la Milano, era șeful unei organizații criminale sofisticate, specializată în atacuri de tip ransomware împotriva companiilor și instituțiilor.

Ancheta, desfășurată de Centro Cibernetico di Milano în cooperare cu autoritățile franceze și române, a demascat o rețea infracțională compusă în întregime din cetățeni români.

Judecătorul pentru investigații preliminare din Milano a dispus arestarea preventivă în închisoare a principalului suspect, care este considerat „extrem de periculos” datorită capacității sale de a orchestra atacuri cibernetice devastatoare.

Ce este un atac ransomware

Ransomware este un tip de malware care blochează accesul la datele de pe un computer sau dintr-o rețea corporativă, criptându-le complet. Infractorii cer apoi o răscumpărare – de obicei în criptomonedă – pentru a furniza cheia de decriptare. Aceste atacuri pot paraliza complet o organizație, blocând sistemele critice timp de zile sau săptămâni.

Atacurile ransomware provin adesea din străinătate din mai multe motive strategice. În primul rând, operarea din țări cu legile mai puțin stricte sau acordurile de extrădare limitate oferă o protecție juridică mai mare infractorilor. În plus, distanța geografică complică investigațiile și cooperarea internațională.

Infractorii cibernetici exploatează, de asemenea, diferențele dintre fusurile orare pentru a lovi atunci când sistemele de securitate sunt mai puțin supravegheate și utilizează infrastructuri cibernetice distribuite la nivel mondial pentru a face mai dificilă urmărirea activităților lor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

3 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…