Un satelit al NASA a cartografiat monoxidul de carbon emis de incendiile din Brazilia

Un satelit al NASA a cartografiat monoxidul de carbon emis de incendiile din Brazilia

Mişcarea din atmosferă a monoxidului de carbon emis în urma incendiilor din regiunea Amazonului, în Brazilia, a fost cartografiată de NASA, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Jet Propulsion Laboratory (JPL), informează Xinhua.

Deplasarea monoxidului de carbon este vizibilă în datele colectate recent de Atmospheric Infrared Sounder (AIRS), un instrument al NASA aflat la bordul satelitului de cercetare ştiinţifică Aqua.

Potrivit JPL, prezenţa monoxidului de carbon la o altitudine de 5.500 de metri, în perioada 8-22 august, a fost pusă în evidenţă printr-o serie temporală. Pe măsură ce secvenţa progresează, se vede cum norul de monoxid de carbon creşte în nord-vestul regiunii amazoniene, după care deviază într-un nor mai concentrat către sud-estul ţării.

Fiecare ''zi'' din această reprezentare dinamică are la bază o medie a măsurătorilor pe trei zile, tehnică folosită pentru a elimina absenţa anumitor date, potrivit JPL.

Monoxidul de carbon este un agent poluant care se poate deplasa pe distanţe mari şi poate persista în atmosferă timp de aproximativ o lună. La altitudinea mare surprinsă în imaginile din satelit, acest gaz are puţine efecte asupra aerului respirat de oameni. Cu toate acestea, poate fi purtat de vântul puternic la altitudini mai joase, unde poate avea efecte semnificative asupra calităţii aerului, potrivit JPL.

Monoxidul de carbon este unul dintre factorii implicaţi în poluarea atmosferică, dar şi în schimbările climatice.

Instrumentul AIRS captează radiaţii infraroşii şi microunde emise de pe Terra şi oferă o perspectivă tridimensională asupra climei şi fenomenelor meteorologice terestre.

Fiind dotat cu peste 2.000 de canale care detectează semnale din diferite regiuni ale atmosferei, acest instrument creează o hartă globală şi tridimensională a temperaturii atmosferice şi a umidităţii, a nebulozităţii şi înălţimii norilor, a concentraţiilor de gaze cu efect de seră şi multor altor fenomene atmosferice, potrivit JPL. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

3 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

4 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

5 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”