Un semnal radio din spaţiu care bate ca o inimă, a fost detectat de astronomi

Un semnal radio din spaţiu care bate ca o inimă, a fost detectat de astronomi

Semnalul radio ar fi venit dintr-o galaxie aflată la aproximativ un miliard de ani lumină distanţă. Astronomii nu au aflat care este locaţia exactă a exploziei radio şi nici cauzele izbucnirii acesteia, relatează CNN.

Exploziile radio rapide (FRB) sunt nişte rafale intense de unde radio de o lungime de miliseunde, ale căror origini nu sunt cunoscute. Primul FRB a fost înregistrat în 2007. Până în prezent au fost detectate sute de alte explozii radio rapide care au venit din diferite puncte îndepărtate din Univers.

Aceste FRB-uri sunt faorte raide şi neaşteptate încât nu sunt uşor de observat. Pentru a observa astfel de fenomene din spaţiu, este utilizat radiotelescopul Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), la Observatorul Radio Astrofizic Dominion din Canada. Telescopul este pus în funcţiune din 2018. Acesta identifică FRB-urile şi undele radio emise de hidrogenul îndepărtat din Univers.

În 2019 astronomii au identificat o explozie radio rapidă care le-a stârnit curiozitatea din mai multe puncte de vedere. Semnalul, cunoscut sub denumirea de FRB 20191221A, a avut o durată de 3 secunde, ceea ce înseamnă cu 1.000 de ori mai mult decât o explozie radio rapidă normală.

Cercetătoarea Daniele Michili a monitorizat datele primite de la CHIME şi a spus că "a fost neobişnuit".

„Nu numai că a fost foarte lung, a durat aproximativ trei secunde, dar au existat vârfuri periodice care erau remarcabil de precise, emitând fiecare fracţiune de secundă - bum, bum, bum - ca o bătaie de inimă. Aceasta este prima dată când semnalul în sine este periodic.", a declarat Michili.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...