Un studiu asociază cataracta cu un risc ridicat de deces din cauza bolilor cardiace

Un studiu asociază cataracta cu un risc ridicat de deces din cauza bolilor cardiace

Cataracta, o afecţiune oftalmologică întâlnită frecvent şi care se manifestă de obicei la vârstă înaintată, poate fi asociată unui risc crescut de deces ca urmare a bolilor de inimă, conform unui studiu publicat săptămâna aceasta, relatează UPI miercuri.

Experţii au subliniat că această concluzie nu înseamnă că afecţiunea oftalmologică numită cataractă cauzează probleme cardiace, amintind că studiul nu a fost conceput pentru a dovedi cauza şi efectul.

''O varietate de afecţiuni medicale precum (hipertensiunea arterială), diabetul sau fumatul au fost asociate cu creşterea (riscului de) cataractă, iar aceste boli sunt, de asemenea, asociate cu mortalitatea vasculară, ceea ce ar putea explica asocierea'', a declarat doctor Matthew Gorski, medic oftalmolog la Northwell Health din Great Neck, New York, care nu a fost implicat în acest studiu.

Totuşi, cataracta, crede medicul, poate fi un indicator important al stării de sănătate. ''Pacienţii ar trebui să folosească rezultatele acestui studiu drept o aducere aminte cu privire la importanţa examinării regulate a ochilor cu medicul oftalmolog, mai ales odată cu înaintarea în vârstă şi dacă există anumite afecţiuni medicale'', a spus Gorski.

Cercetarea a fost efectuată în Australia şi a fost condusă de doctor Mingguang He de la Centrul pentru cercetări oftalmologice din cadrul Universităţii din Melbourne.

Echipa condusă de Mingguang He a analizat date prelevate între anii 1999 şi 2008 de la aproximativ 15.000 de pacienţi din Statele Unite, de 40 de ani şi peste această vârstă. Peste 2.000 (9,6%) dintre aceştia au declarat că au trecut printr-o operaţie de cataractă.

Pe o perioadă medie de monitorizare de circa 11 ani, aproape 4.000 (19%) dintre participanţi au decedat.

După ce au fost luaţi în considerare factori socio-economici şi medicali, cercetătorii au constatat că riscul de deces din orice cauză a fost cu 13% mai mare, iar riscul de deces din cauza bolilor de inimă a fost cu 36% mai mare, la persoanele care au trecut printr-o intervenţie chirurgicală de cataractă.

Stresul oxidativ - un dezechilibru în cadrul proceselor naturale de oxidare la nivel celular - şi depresia pot fi factori comuni care ar putea cauza formarea cataractei şi, de asemenea, pot creşte riscul de deces din cauza bolilor de inimă, a indicat echipa în prezentarea studiului.

Autorii cercetării au oferit drept exemplu studii anterioare, care au arătat că deteriorarea ADN-ului cauzată de stresul oxidativ contribuie la formarea cataractei, stimulând totodată o îngustare nesănătoasă a arterelor.

Potrivit echipei australiane, persoanele care au cataractă prezintă, de asemenea, un risc sporit de a dezvolta depresie comparativ cu cele care nu au această afecţiune oftalmologică, chiar şi după ce au trecut printr-o intervenţie chirurgicală pentru cataractă. Persoanele cu depresie au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu boli cardiace.

Studiul ''a identificat asocieri semnificative între intervenţia chirurgicală auto-raportată pentru cataractă'' şi un risc crescut de deces din orice cauză, în special ca urmare a unor afecţiuni cardiace, au indicat autorii.

Potrivit unui medic oftalmolog de la Spitalul Lenox Hill din New York, doctor Mark Fromer, care a analizat constatările acestui studiu, ''cu certitudine nu este o surpriză să ne aşteptăm ca pacienţii cu cataractă să prezinte alte afecţiuni subiacente, majoritatea pacienţilor cu cataractă fiind vârstnici''.

Fromer a remarcat, de asemenea, că intervenţiile chirurgicale pentru cataractă sunt realizate în prezent pe persoane cu o vârstă mai fragedă comparativ cu situaţia din urmă cu câteva decenii. ''Acest lucru a făcut ca pacienţii să trăiască mai mult timp după operaţie decât era raportat cu doar câteva decenii în urmă'', a spus Fromer.

''O vedere mai bună după o intervenţia chirurgicală duce, de asemenea, la o calitate îmbunătăţită a vieţii şi poate preveni accidentele care pot conduce la deces şi răniri din cauza vederii slabe'', a spus medicul.

Studiul a fost publicat luni în British Journal of Ophthalmology. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria