Un succes istoric și un rateu răsunător de ziua Europei

Un succes istoric și un rateu răsunător de ziua Europei

A fost o zi a marilor contraste. De ziua Europei, președintele Klaus Iohannis a reușit să proiecteze cu ocazia summit-ului UE de la Sibiu imaginea luminoasă a unei Românii capabile să respire puțină normalitate, oferind un mic motiv de mândrie națională. De data asta a ieșit totul bine, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Micul oraș transilvan a arătat fața frumoasă a unei țări de unde au venit în ultimii doi ani numai vești proaste. A fost un succes organizatoric, o mică lovitură de campanie electorală pentru popularii europeni. Au avut loc scene spontane bine gândite și executate, băi de mulțime, cu sibieni aplaudând ordonat și lume fericită să dea nas în nas cu Merkel, Macron, Juncker sau Tusk.

Televiziunile au difuzat cadre superbe dintr-un oraș bine îngrijit, ele puteau fi din orice orășel mai dichisit din Europa apuseană.

De cealaltă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a încercat în mod simbolic, tot de Ziua Europei, să-și proclame din nou independența și neatârnarea printr-un miting cu motive naționale organizat la Iași, muzică patriotică și un discurs suveranist. Acest eveniment n-a mai ieșit însă atât de bine.

Butaforia de campanie a arătat ca de obicei trist, prăfuit, cu oameni păcăliți de popi să vină la miting sau aduși cu autobuze de partid. Am văzut cu toții o masă de manevră demnă de toată mila, mai ales că oamenii s-au trezit huiduiți copios ce numeroși ieșeni.

Dragnea s-a trezit bruiat de o contramanifestație foarte zgomotoasă și determinată să strice le distracția pesediștilor. Mitul că Iașiul este fief PSD s-a spulberat. A fost un mic dezastru de imagine, însă nu doar ieșenii au contribuit la el.

În primul rând, PSD a primit încă un vot de blam la el acasă de către liderii socialiști în frunte cu Timmermans, veniți și ei la summit-ul de la Sibiu. Liderii PES au avut o întâlnire în marja summit-ului, dar au refuzat să se vadă cu vreun lider PSD. Greu de imaginat o umilință politică mai mare pentru un partid.

Premierul Viorica Dăncilă a fost ocolită și ea de toată lumea bună. Nici pe ea n-a primit-o nimeni la Sibiu. Președintele Iohannis n-a invitat-o, dar atenție mare, nici măcar socialiștii ei n-au dorit să audă de ea. De unde atunci pretenția de apărea în poză alături de liderii Europei?

A reușit, totuși pună în evidență ruptura dintre ea și Dragnea, plecând de una singură într-o vizită prin Ardeal chiar în ziua mitingului PSD de la Iași. A avut ocazia să audă cu urechile ei cât de mult o disprețuiesc oamenii în Cluj, de pildă, unde a fost întâmpinată cu proteste și huiduieli viguroase.

Niciodată în viața lor liderii PSD n-au fost atât de dur taxați de public în campanie pe oriunde scot capul.

9 Mai 2019 a fost, în fine, o zi care aduce și puțină speranță. Liderii europeni, jurnaliștii străini, oamenii de rând, s-au convins, poate, după summitul de la Sibiu, că locul nostru firesc este în UE.

Inamicii Europei care manevrează în mod abuziv puterea la București reprezintă un nefericit accident de parcurs. El poate fi corectat pe 26 mai, la vot.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”