Un tablou al unui pictor român a fost vândut la Londra cu 9 milioane de dolari

Un tablou al unui pictor român a fost vândut la Londra cu 9 milioane de dolari

Un tablou al celui mai bine cotat pictor român contemporan a fost vândut, joi seară, la Londra, de casa de licitații Christie’s pentru nu mai puțin de 9 milioane de dolari. Lucrarea a fost expusă în trecut și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a artistului, anunță  Profit.ro

Este vorba de o lucrare a artistului Adrian Ghenie, pentru care, practic, cumpărătorii s-au întrecut în oferte, având în vedere că estimarea casei de licitații pentru tablou a fost cuprinsă între 1-1,5 milioane de lire sterline.

Prețul total pentru care a fost achizițonată opera de artă a fost de 7.109.000 lire sterline, adică 9.021.320 dolari americani, și constituie un record absolut pentru un artist român în viață.

Datat 2008 și pictat pe două panouri cu o dimensiune totală de 2,38 x 4,14 metri, tabloul este intitulat Nickelodeon, un termen care desemnează un mic cinematograf de cartier, dar este și numele unui canal de televiziune american, dedicat copiilor. Titlul operei face aluzie la influența pe care televiziunea a avut-o asupra tinerelor generații, dar constituie și o trimitere către elementele imagistice pe care autorul le împrumută din tehnica cinematografică, după cum a mărturisit.

Potrivit prezentării din catalogul Christie’s, care dedică mai multe pagini pictorului român, lucrarea de mari dimensiuni a fost expusă între 2009-2010 și la București, cu prilejul expoziției personale Adrian Ghenie, găzduită de Muzeul Național de Artă Contemporană.

În cadrul licitației a mai fost vândută o altă lucrare a lui Adrian Ghenie, intitulată Chirurgul și sufletul său, al cărei preț fusese estimat la 150.000-200.000 lire sterline, dar care a atins 341.000 lire sterline.

La începutul acestui an, lucrarea "Self-Portrait as Vincent Van Gogh" (2012)de Adrian Ghenie a fost vândută la New York, în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's, pentru 2,59 milioane de dolari, față de o estimare de 200.000-300.000 dolari.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat că Adrian Ghenie a decis să doneze o lucrare proprie pentru a sprijini achiziția de către statul român a sculpturii Cumințenia Pământului de Constantin Brâncuși. Statul trebuie să achite pentru sculptură suma totală de 11 milioane de euro.

De altfel, tot la Christie's a fost vândută, în 2009, sculptura de lemn "Madame L.R" de Constantin Brâncuși pentru 29,2 milioane euro, sumă record pentru o operă a sculptorului român. 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Foarte interesante amănunte...

5 Noua Eră. Primul pas, de acomodare, a fost făcut...