Un tablou de Banksy, înfăţişând parlamentari britanici drept cimpanzei, vândut cu 11,1 milioane de euro

În plină dezbatere asupra Brexit-ului, un tablou al celebrului artist stradal Banksy, care îi înfăţişează pe politicienii din Camera Comunelor sub forma unor cimpanzei, a fost vândut la licitaţie joi seara la Londra pentru suma record de 11,1 milioane de euro, mult peste estimările făcute, relatează vineri AFP şi Reuters.

Precedentul record pentru o lucrare a lui Banksy, a cărui adevărată identitate rămâne un mister, a fost de 1,7 milioane de euro, în 2008, la New York.

"Un preţ record pentru un tablou de Banksy a fost atins în această seară. Păcat că nu îmi mai aparţinea", a reacţionat artistul pe Instagram alături de o postare în care era citat criticul de artă Robert Hughes despre valoarea operelor de artă.

"Preţul unei opere de artă face parte acum din funcţia sa, noua sa misiune este să stea pe perete şi să devină mai scump. În loc să fie proprietatea comună a omenirii, aşa cum este o carte, arta devine proprietatea cuiva care şi-o poate permite", se arată în postarea Instagram în care este citat Hughes.

Opera de artă, intitulată ''Devolved Parliament'', are o lăţime de patru metri şi a fost expusă pentru prima dată în cadrul unei expoziţii a artistului în Bristol, ''Banksy vs Bristol Museum'', în 2009. Preţul acesteia a fost estimat între 1,7 şi 2,25 de milioane de euro.

Tabloul a fost adjudecat după 13 minute de licitaţie la care au participat "zece colecţionari", a anunţat Casa Sotheby's. Identitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită.

Acest tablou distopic prezintă cimpanzei aşezaţi pe băncile verzi ale Camerei Comunelor, în locul deputaţilor britanici.

Licitaţia a fost organizată la mai puţin de o lună de la data prevăzută pentru Brexit, 31 octombrie, într-o ţară încă extrem de divizată, la mai bine de trei ani de la referendumul din iunie 2016 care a decis ieşirea ţării din Uniunea Europeană.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake