Un tablou de Picasso, expus într-un supermarket dintr-o suburbie pariziană

Un tablou de Picasso, expus într-un supermarket dintr-o suburbie pariziană

Tabloul ''Atelierul'', de Pablo Picasso, a fost expus miercuri într-un supermarket din Essonne, la sud de Paris, departament unde va fi inaugurat în 2025 un ''Centru Pompidou regional'', care va adăposti opere din Muzeul Naţional de Artă Modernă al Franţei, informează AFP.Scos din colecţiile unuia dintre cele mai mari muzee de artă modernă şi contemporană din lume, Centrul Pompidou, pictura artistului spaniol a intrigat miercuri rezidenţii veniţi să-şi facă cumpărăturile şi care se întrebau dacă este ''autentic''. Pompieri, poliţişti şi agenţi de securitate ai supermarketului au vegheat cu discreţie tabloul.

''E emoţionant pentru mine'', a spus Ibrib Joanne în timp ce admira tabloul în tuşe predominant maro şi care reprezintă interiorul atelierului lui Pablo Picasso dintr-o vilă din Cannes şi pe care l-a realizat în 1955 în memoria prietenului său Henri Matisse.

O simeză modestă a fost construită în faţa rafturilor cu produse şi a fost degajat un culoar astfel încât clienţii acestui supermarket, situat între două oraşe cu mai puţin de 60.000 de locuitori laolaltă, să poată contempla opera pictorului cubist.''Aici putem aduce mai uşor copiii întrucât este deseori dificil să ajungem la Paris'', mărturiseşte Aline Vidal, o pensionară în vârstă de 66 de ani, însoţită de cele două nepoate ale sale, de 5 şi 6 ani.

''Sunt încântat că această operă este expusă în mijlocul dovlecilor, pepenilor şi sticlelor de bere'', a declarat cu entuziasm Serge Lasvignes, preşedintele Centrului Pompidou, ''acolo unde este realitatea, acolo unde oamenii îşi duc viaţa''.

''Nu este colecţia Centrului Pompidou, ci cea a Franţei, întrucât este naţională şi este a tuturor francezilor, oriunde ar fi'', a argumentat el.

Această expoziţie efemeră şi insolită se înscrie în cadrul demersului de amplasare, în oraşul Massy (departamentul Essonne), a unui Centru Pompidou regional, preconizată pentru decembrie 2025.

Noul centru, cu o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi, va adăposti în depozitele sale totalitatea colecţiilor Centrului Pompidou, circa 120.000 de opere. În prezent, operele sunt păstrate şi păzite cu sfinţenie în nordul Parisului, într-un spaţiu care ''nu mai este adecvat'', a explicat pentru AFP Julie Narbey, directoare generală a Centrului Pompidou.

Începând din 2019, au fost demarate acţiuni premergătoare inaugurării acestui centru precum expunerea unor opere din colecţiile Muzeului Naţional de Artă Modernă în Ile-de-France, în şcoli, spitale, centre sportive, pentru '' a aduce arta acolo unde nu este'', potrivit directoarei generale a Centrului Pompidou.

La sfârşitul anului 2023, Centrul Pompidou, situat în centrul Parisului, se va închide temporar pentru lucrări de restaurare, redeschiderea fiind prevăzută pentru 2027. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dana Budeanu, „tamponată” de o învățătoare

2 Ucraina, atacată cu propriile rachete? În 1999, Ucraina a plătit gazul rusesc cu 600 rachete Kh-55

3 „Ai greșit platforma” / „Bă, ai înnebunit!!! Ați ajuns săraci? / Iubita lui Selly a produs stupefacție în online cu ultimele postări

4 Cazul „shaorma cu de toate”

5 Andreea Esca, ravisantă la nunta lui Smiley și Ginei Pistol