Un tablou suprarealist de Francis Picabia, vândut cu 10 milioane de euro la licitaţie la Paris

Un tablou suprarealist de Francis Picabia, vândut cu 10 milioane de euro la licitaţie la Paris

O primă licitaţie dedicată pictorilor suprarealişti organizată miercuri la Paris a atins suma totală de aproape 33 de milioane de euro, din care suma record de 10 milioane de euro pentru o operă a lui Francis Picabia, a anunţat casa de licitaţii Sotheby's, relatează AFP.

"Suntem extrem de mândri că am stabilit un nou record mondial pentru Picabia, cu siguranţă cel mai onorat pictor al secolului al XX-lea de când Sotheby's organizează licitaţii de artă modernă în Franţa", a declarat Thomas Bompard, directorul licitaţiei.

Tabloul "Pavonia", una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Francis Picabia, a fost vândut cu 10 milioane de euro, stabilind astfel un record pentru o lucrare a artistului scoasă la licitaţie (anterior 8 milioane de euro).

Tabloul a fost creat în 1929 pentru un proiect major de decorare a apartamentului din Paris al dealerului de artă Léonce Rosenberg, a afirmat Sotheby's.

Un alt tablou al lui Picabia, "Nu de dos", 1940-42, a fost vândut pentru suma de 3,3 milioane de euro.

Pictorul belgian René Magritte a fost reprezentat de patru tablouri, dintre care două au fost scoase pentru prima dată la o vânzare publică: "Le Paysage Fantome" vândut cu 2,1 milioane de euro şi "Le Palais de la Courtisane", achiziţionat pentru aproape 2 milioane de euro.

"Suprarealismul are 100 de ani şi nu a părut niciodată atât de tânăr. Magritte este în prezent la fel de căutat ca şi Warhol şi cererea pieţei pentru Picabia este egală cu cea pentru Jeff Koons", a afirmat Bompard în deschiderea licitaţiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...