Un tablou suprarealist de Francis Picabia, vândut cu 10 milioane de euro la licitaţie la Paris

Un tablou suprarealist de Francis Picabia, vândut cu 10 milioane de euro la licitaţie la Paris

O primă licitaţie dedicată pictorilor suprarealişti organizată miercuri la Paris a atins suma totală de aproape 33 de milioane de euro, din care suma record de 10 milioane de euro pentru o operă a lui Francis Picabia, a anunţat casa de licitaţii Sotheby's, relatează AFP.

"Suntem extrem de mândri că am stabilit un nou record mondial pentru Picabia, cu siguranţă cel mai onorat pictor al secolului al XX-lea de când Sotheby's organizează licitaţii de artă modernă în Franţa", a declarat Thomas Bompard, directorul licitaţiei.

Tabloul "Pavonia", una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Francis Picabia, a fost vândut cu 10 milioane de euro, stabilind astfel un record pentru o lucrare a artistului scoasă la licitaţie (anterior 8 milioane de euro).

Tabloul a fost creat în 1929 pentru un proiect major de decorare a apartamentului din Paris al dealerului de artă Léonce Rosenberg, a afirmat Sotheby's.

Un alt tablou al lui Picabia, "Nu de dos", 1940-42, a fost vândut pentru suma de 3,3 milioane de euro.

Pictorul belgian René Magritte a fost reprezentat de patru tablouri, dintre care două au fost scoase pentru prima dată la o vânzare publică: "Le Paysage Fantome" vândut cu 2,1 milioane de euro şi "Le Palais de la Courtisane", achiziţionat pentru aproape 2 milioane de euro.

"Suprarealismul are 100 de ani şi nu a părut niciodată atât de tânăr. Magritte este în prezent la fel de căutat ca şi Warhol şi cererea pieţei pentru Picabia este egală cu cea pentru Jeff Koons", a afirmat Bompard în deschiderea licitaţiei.AGERPRES


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

4 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?