
Un test de sânge ar putea detecta primele semne de cancer. Oncolog: „Este incredibil”
Cercetările arată că testele de sânge anuale pentru depistarea primelor semne de cancer ar putea preveni ca aproximativ jumătate din cazuri să ajungă într-un stadiu avansat.
Oamenii de știință încearcă în prezent să stabilească dacă testele simple de sânge sunt eficiente în depistarea cancerului înainte de apariția simptomelor.
Experții au analizat un test de sânge multi-cancer pe un grup de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani.
Aceștia au utilizat atât tumori cu creștere rapidă (care rămân în stadiul unu timp de doi până la patru ani înainte de a avansa), cât și tumori agresive rapide (care rămân în stadiul unu timp de numai unul până la doi ani înainte de a avansa), potrivit dailymail.
Screeningul anual în cadrul scenariului de creștere rapidă a tumorilor a condus la un număr mai mare de diagnostice decât îngrijirea obișnuită: au fost detectate cu 370 mai multe semne de cancer pe an la 100. 000 de persoane supuse screeningului.
De asemenea, s-au înregistrat cu 49% mai puține diagnostice în stadii avansate și cu 21% mai puține decese în decurs de cinci ani decât la pacienții care au primit îngrijiri obișnuite.
Screeningul la fiecare doi ani nu a fost la fel de eficient ca screeningul anual: au fost detectate cu 292 mai multe semne de cancer pe an la 100. 000 de persoane supuse screeningului, comparativ cu îngrijirea obișnuită. De asemenea, s-au înregistrat cu 39 % mai puține diagnostice în stadii avansate și cu 17 % mai puține decese în decurs de cinci ani.
Potrivit publicației citate, cercetătorii au concluzionat că un test de sânge la fiecare unul sau doi ani are „potențialul de a intercepta 31-49% dintre cancerele în stadiul unu-doi care altfel s-ar prezenta în stadiul trei-patru”.
„Sunt foarte încântat de știința din spatele acestor teste. Progresele în biologia moleculară și inteligența artificială înseamnă că acum suntem capabili să găsim fragmente minuscule ale multor tipuri de cancer într-o mică probă de sânge. Acest lucru este incredibil”, susține autorul studiului, Peter Sasieni, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea Queen Mary din Londra.
Profesorul Sasieni a declarat că speră că „până în 2032, ar trebui să existe suficiente dovezi pentru a spune categoric câte vieți pot fi salvate prin screening anual”
Testul funcționează prin examinarea unei probe de sânge și utilizează inteligența artificială pentru a identifica dacă este prezent cancerul în organism.
Testele inițiale arată că poate detecta până la 12 tipuri comune de cancer.
Sursa: adevarul.ro