Un tribunal opreşte misiunea controversată a Statelor Unite în Columbia

Un tribunal opreşte misiunea controversată a Statelor Unite în Columbia

Un tribunal din Columbia a ordonat suspendarea unei vizite de patru luni a soldaţilor americani până când ea va putea fi autorizată de Senatul columbian, a informat joi cotidianul El Tiempo, citat vineri de dpa.

Patruzeci şi opt de soldaţi dintr-o unitate de elită a armatei americane au sosit în Columbia la începutul săptămânii, pe fondul unor controverse crescânde în legătură cu rolul lor.

Ministrul apărării Carlos Holmes Trujillo a explicat luni că în total vor fi 52 de soldaţi din Statele Unite şi că ei vor consilia şi instrui armata columbiană în lupta împotriva traficului de droguri, fără a participa la operaţiuni militare.

Cu toate acestea, măsura a stârnit o furtună politică. Trujillo a fost chemat să apară în faţa Senatului pentru a explica de ce nu a consultat Congresul.

Curtea i-a cerut preşedintelui Ivan Duque să trimită de asemenea Senatului "toate informaţiile şi contextul legate de intrarea, sosirea şi permanenţa Brigăzii de Asistenţă a Forţelor de Securitate a Armatei Statelor Unite", potrivit cotidianului.

Guvernul a declarat că prezenţa trupelor este o parte normală a cooperării militare a Columbiei cu Statele Unite.

Dar criticii afirmă că Washingtonul ar putea folosi în cele din urmă teritoriul columbian pentru a lansa atacuri împotriva Venezuelei.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump îl acuză pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro de trafic de cocaină şi a trimis nave de război în Caraibe în "operaţiuni de combatere a narcoticelor" la începutul acestui an. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA