Un vaccin contra noului coronavirus, testat de cercetătorii din Londra pe şoareci

Un vaccin contra noului coronavirus, testat de cercetătorii din Londra pe şoareci

O echipă de cercetători de la Imperial College London susţine că se numără printre primele care au testat pe şoareci vaccinuri contra noului coronavirus şi speră să aibă un vaccin disponibil până la sfârşitul anului, după cum a afirmat unul dintre aceşti specialişti, citat marţi de AFP.

Epidemia de coronavirus nou a provocat peste o mie de morţi în China continentală după data de 11 ianuarie când a fost anunţat primul deces atribuit virusului 2019-nCoV.

''Tocmai am injectat în şoareci vaccinul pe care l-am generat din bacterii şi sperăm că în cursul următoarelor câteva săptămâni vom fi în măsură să determinăm reacţia în sângele acestor şoareci, răspunsul anticorpilor acestora la coronavirus'', a explicat pentru AFP Paul McKay, cercetător la Imperial College.

Cercetătorii din întreaga lume sunt angajaţi într-o cursă pentru descoperirea unui vaccin, un proces laborios care durează de obicei câţiva ani deoarece este necesar să se demonstreze că vaccinul este sigur şi eficient înainte de a putea fi produs pe scară largă.

Echipa de la Imperial College estimează că testele pe care le efectuează pe şoareci sunt printre primele de acest gen.

Potrivit agenţiei chineze Xinhua, o universitate din Shanghai a lansat de asemenea, duminică, teste pe şoareci.

Cercetătorii de la Imperial College speră să fie primii care vor realiza studii clinice pe subiecţi umani şi care vor avea un vaccin disponibil. Ei se bazează pe cercetările pe care le-au efectuat asupra Sindromului Respirator Acut Sever (SRAS), începute în urmă cu două decenii.

"Sperăm să fim primii care fac studii clinice pe oameni cu acest vaccin", a spus McKay. ''Odată încheiată prima fază de testare, care poate dura câteva luni, putem testa imediat eficacitatea vaccinului asupra oamenilor, ceea ce va dura de asemenea câteva luni. Aşadar, poate până la sfârşitul anului va exista un vaccin viabil, care poate fi folosit pe oameni'', a adăugat specialistul.

În timp ce cercetători din întreaga lume îşi concentrează atenţia asupra acestui subiect, pentru Paul McKay totul este o ''cursă de colaborare'', bazată pe ''împărtăşirea încrucişată a informaţiilor''.

''De îndată ce au secvenţiat genomul, chinezii l-au împărtăşit liber cu toată lumea, aşadar aspectul competitiv probabil nu este corect. Aş spune că este o cursă de colaborare'', a spus specialistul citat de AFP.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!