Un Van Gogh care i-a aparţinut lui Elizabeth Taylor, vândut la licitaţie cu aproape 40 de milioane de dolari

Un Van Gogh care i-a aparţinut lui Elizabeth Taylor, vândut la licitaţie cu aproape 40 de milioane de dolari

Casa de licitaţii Christie's a vândut marţi la New York ''Vue de l'asile et de la Chapelle de Saint-Rémy'', singurul tablou în care Van Gogh a pictat sanatoriul francez unde a decis să se retragă şi care s-a vândut cu suma de 39,7 milioane de dolari, relatează EFE.

Licitaţia de artă modernă a inclus de asemenea opere ale lui Malevich, Brancusi, Matisse, Miró, Picasso, Léger sau Giacometti. Cele 40 de loturi au fost vândute în total cu 416 milioane de dolari.

Realizat în 1889, cu doar un an înainte de moartea sa, Van Gogh a pictat 'Vue de l'asile' în timpul internării sale voluntare la sanatoriul din Saint-Remy, unde a încercat să-şi trateze problemele mentale care îl determinaseră cu un anterior să-şi taie o ureche.

Deşi obişnuia să picteze peisaje bucolice din jurul sanatoriului, atunci când se afla într-o zi bună şi avea îngrijitori care îl însoţeau afară sau în excursii în împrejurimi, acesta este singurul tablou dintre cele 150 pe care l-a realizat în timpul şederii sale în care spitalul se vede din afară.

Tabloul s-a aflat în salonul lui Elizabeth Taylor din 1963 până la moartea sa, în 2011, după care a fost vândut la licitaţie cu 16 milioane de dolari. Acum, după şase ani, valoarea tabloului a crescut mai mult decât dublu.

Totuşi opera care atins cel mai mare preţ la licitaţia de marţi a fost ''Suprematist Composition'' (1916), a pictorului avangardist Kazimir Malevich, care s-a vândut cu 85,8 milioane de dolari, un record pentru artistul rus.

Este vorba de unul din tablourile cele mai emblematice ale lui Malevich, care a revoluţionat Sankt Petesburgul (şi întreaga lume a artei) când în 1915 a prezentat operele sale abstracte şi pline de figuri geometrice în care, în loc să reprezinte ceva real sau verosimil, a decis să-şi creeze propriul univers.

Sursa foto: www.christies.com


Tot marţi, o sculptură din bronz realizată de Constantin Brâncuşi în 1932, care reprezintă un portret stilizat al lui Nancy Cunard, a fost vândută cu 71 de milioane de dolari (comisioane şi taxe incluse) şi a stabilit un nou record de preţ pentru o creaţie a artistului român. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...