Un Van Gogh confiscat de bolșevici va rămâne în SUA

Un Van Gogh confiscat de bolșevici va rămâne în SUA

Un faimos tablou semnat de Vincent Van Gogh va putea rămâne expus în Statele Unite, a decis Curtea Supremă, respingând recursul făcut de un descendent al unui colecționar rus care a cerut restituirea acestuia, pe motiv că pictura fusese confiscată de către bolșevici.

Sursa foto: Yale University Art Gallery

Pierre Konowaloff, de naționalitate franceză, și-a văzut astfel năruite speranțele de a recupera pictura impresionistă "Le Cafe de nuit", realizată de artistul olandez în septembrie 1888 la Arles, notează AFP.
Pânza, estimată la circa 200 de milioane de dolari, se află în prezent la galeria de artă a Universității americane Yale.
Lucrarea i-a aparținut lui Ivan Morozov, un iubitor de artă rus, care a strâns o colecție impresionantă de opere ale marilor pictori ai secolului al XIX-lea și ai începutului de secol XX, în timpul călătoriilor sale frecvente la Paris.

Ivan Morozov a fost deposedat de proprietăți în urma revoluției bolșevice, iar colecțiile sale au fost naționalizate, intrând în posesia a ceea ce urma să devină URSS.

Pictura a fost apoi vândută în 1933 de către autoritățile sovietice unei galerii din Berlin și a ajuns ulterior într-o galerie din New York, înainte de a intra în colecția magnatului american Stephen Clark, nepotul unuia dintre fondatorii imperiului Singer.

Universitatea Yale a devenit proprietara operei în 1961 la moartea lui Clark, el însuși fost elev al prestigioasei instituții.

Konowaloff, strănepotul lui Morozov, a dus încă de la începutul anilor 2000 o luptă legală pentru a recupera pictura, argumentând că el este moștenitorul de drept, însă justiția americană a respins apelul și recursul acestuia.

AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

3 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

4 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...

5 Dovada că e groasă pentru Rusia în Ucraina! Șoigu, în vizită de urgență la cea mai mare fabrică de tancuri!