
Unde este înmormântat Vlad Țepeș? Cercetători italieni susțin că au găsit mormântul voievodului la Napoli
Ipoteza potrivit căreia Vlad Țepeș ar fi fost înmormântat la Mănăstirea Snagov este pusă sub semnul întrebării de o echipă de cercetători italieni, care susțin că mormântul domnitorului valah se află, de fapt, în Napoli.
După zece ani de cercetări, mai mulți oameni de știință din Italia afirmă că au ajuns la concluzia că mormântul lui Vlad Țepeș se află în Napoli. Studiile s-au concentrat pe o inscripție veche, iar interpretarea acesteia i-ar fi condus la această ipoteză. Deși nu este clar ce mesaj conține exact inscripția, cercetătorii spun că, neoficial, pot susține această concluzie.
Ipoteza italiană: Țepeș, salvat de fiica sa
Potrivit acestei teorii, Vlad Țepeș nu ar fi murit în luptă, ci ar fi fost capturat de turci. Fiica sa, Maria, ar fi fugit din calea invaziei otomane și s-ar fi refugiat la Napoli, unde ar fi fost adoptată de o familie nobilă. Ulterior, aceasta și-ar fi răscumpărat tatăl pentru o sumă mare de bani.
Cercetătorii cred că Vlad Țepeș ar fi trăit o perioadă la Napoli și, la moartea sa, ar fi fost înmormântat într-o capelă funerară destinată inițial socrului Mariei. Mormântul poate fi vizitat și astăzi, în mănăstirea din Napoli, iar accesul costă doar 5 euro, potrivit Digi24.
Ce spun istoricii români
Versiunea oficială acceptată în România este diferită. Potrivit surselor istorice, Vlad Țepeș a fost ucis la sfârșitul lunii decembrie 1476, iar trupul său a fost decapitat. Capul ar fi fost trimis sultanului otoman, care l-ar fi înfipt într-o țeapă, ca simbol al victoriei.
De-a lungul timpului, s-a presupus că Vlad Țepeș ar fi fost înmormântat la Mănăstirea Snagov , situată pe o insulă de lângă București. Totuși, cercetări recente au arătat că „mormântul” de la Snagov conține doar câteva oase de cal, datate din perioada neolitică, și nu rămășițele voievodului.
Istoricul Constantin Rezachevici susține o altă teorie: Vlad Țepeș ar fi fost înmormântat la Mănăstirea Comana, un lăcaș de cult pe care chiar el l-a ctitorit.
Până la o confirmare oficială, rămășițele lui Vlad Țepeș rămân subiect de dezbatere între istorici , cercetători și pasionați de istorie medievală. Ipoteza italiană adaugă o notă inedită legendei domnitorului care a inspirat mitul lui Dracula.
Sursa: adevarul.ro