Unde fug românii de arșița verii. Topul celor mai căutate țări europene FOTO

Unde fug românii de arșița verii. Topul celor mai căutate țări europene FOTO

Începutul anului 2023 este caracterizat de o cerere mare pentru circuite turistice, pe toate continentele și mai ales pentru destinații inedite din Europa, pe care românii le aleg.

Începutul anului 2023 este caracterizat de o cerere mare pentru circuite turistice

Potrivit consultanților DAL Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România cu produse turistice tip premium, înființat în anul 2000 și membru al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), cererea pentru Europa de Nord și în special pentru Țările Nordice a crescut cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut. Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Islanda se numără printre destinațiile și produsele turistice europene din ce în ce mai căutate de către români pentru vacanțele de vară, în special pentru circuite dar și croaziere sau city break-uri.

Turiștii aleg circuite în Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Islanda, dar și în Țările Baltice (Lituania, Letonia și Estonia) optând de asemenea și pentru produse specifice precum Laponia, Cercul Polar, pe urmele lui Moș Crăciun, fiordurile Norvegiei, Groenlanda sau croaziere în nordul Europei.

image

Este o realitate, cei mai mulți turiști aleg, statistic, ca destinații pentru concediile de vară, țările europene, fiind mai la îndemână ca proximitate și, firește, ca transport față de alte destinații mai îndepărtate. În ultimii ani, am observat o apetență mai mare a românilor pentru Țările Nordice dar și pentru Țările Baltice, pornind de la city break-uri, până la circuite complexe. Civilizate, curate şi ordonate, ele sunt cunoscute pe plan mondial pentru calitatea vieţii, protecţia socială, precum şi pentru peisajele deosebite de care te poţi bucura atunci când le vizitezi. Observ în general un interes crescut al românilor pentru nordul Europei, aici incluzând și Marea Britanie și Irlanda, un motiv în plus fiind faptul că mulți români fug de arșița verii căutâd răcoarea nordului Europei. Față de anul precedent, tarifele s-au majorat cu 20% - maxim 30%, tendință mondială generată de rata inflației și de alte scumpiri. Însă, față de alte domenii economice, în turism vorbim de creșteri de tarife care nu-l fac pe turist să le resimtă grav în buzunarul propriu ”, subliniază Daniela Nedelcu, director general al agenției DAL Travel.

Cele mai căutate programe și destinații ale Europei de Nord

În topul celor mai vândute produse pentru Țările Nordice se numără o croazieră în timpul Nopților Albe la Cercul Arctic, la bordul vasului de croazieră Jewel of the Seas, care aparține renumitei companii americane de croaziere Royal Caribbean, în perioada 16-30 iunie. Îmbarcarea va fi din portul Amsterdam, croaziera include Amsterdam, Geiranger, Cercul Arctic, Honningsvag, Alesund, Flam, Olden, Molde, Zaanse Schans, Volendam și Marken iar tariful pornește de la 2350 de euro de persoană pentru un loc în cabină dublă interioară. De altfel, numărul de rezervări pentru croaziere a crescut mult în ultimele luni, acest produs turistic revenind la normalitate.

De asemenea, alte programe de succes includ Țările Baltice, cele mai căutate fiind Vacanța de Paște (15-21 aprilie) și Vacanța de Rusalii (2-12 iunie). Capitalele Țărilor Baltice încă mai păstrează amintiri ale breslelor medievale care au luptat împotriva Cavalerilor Teutoni. Programele includ cele trei capitale, Tallinn, Riga şi Vilnius, fiecare dintre ele fiind încărcate de istorie și legende fascinante.

image

Mulți turiști doresc să viziteze Țările Baltice, combinate cu Finlanda. Programul ”Cinci capitale într-un singur tur” se va desfășura în perioada 17-26 iunie și costă 1440 de euro de persoană, incluzând transport cu avionul. În cadrul acestui program vor fi vizitate cinci capitale ale Europei nordice: Varșovia, Vilnius, Riga, Helsinki și Tallinn, fiecare dintre ele cu șarmul propriu.

O cerere mare se înregistrează și pentru Islanda, DAL Travel organizând în timpul verii cinci circuite către această destinație unică și de elită, sub genericul ”Islanda fascinantă”. Costul unui astfel de circuit pornește de la 2780 de euro de persoană. Turul include capitala Reykjavik, Parcul Naţional Thingvellir, Geysir, Insulele Vestmannaeyjar, Canionul Fjadrargljufur, Parcul Naţional Vatnajokull, Lacul Myvatn și Peninsula Reykjanes.

Un produs nou este o croazieră care include Islanda – Scoția – Irlanda de Nord și Irlanda, în perioada 8-21 august. Croaziera va porni din Amsterdam către Islanda, unde turiștii vor admira peisajele feerice ale acesteia, unele dintre cele mai uluitoare ale Terrei, după care se va naviga către Scoția, urmând a se descoperi apoi Belfastul Irlandei de Nord şi Cork, al doilea oraș ca mărime al Irlandei.

image

Se înregistrează și o creștere mare față de anul precedent pentru produsele care îmbină circuitele cu city break-urile – mai precis, vizitarea marilor capitale europene. Unul dintre cele mai de succes programe reunește cinci capitale nordice într-un singur tur: Oslo (Norvegia), Copenhaga (Danemarca), Stockholm (Suedia), Helsinki (Finlanda) și Tallinn (Estonia). Un prim tur în acest an va fi în perioada 22-30 august, la un tarif de 1450 de euro de persoană, cu transport cu avionul inclus.

image

Un alt produs care reunește șapte capitale într-un singur tur, este cel al capitalelor Țărilor Baltice și Nordice: Vilnius (Lituania), Riga (Letonia), Tallinn (Estonia), Helsinki (Finlanda), Stockholm (Suedia), Copenhaga (Danemarca) și Oslo (Norvegia), tur care se va desfășura în perioada 10-21 august, la un tarif de 1690 de euro de persoană, cu transport cu avionul inclus.

image

Europa de Nord în timpul sezonului de vară. Turiștii sunt atrași de „nopțile albe”

Turiștii trebuie să știe că vara, clima este destul de blândă și în Țările Nordice, chiar dacă verile sunt mai răcoroase decât în Europa continentală. Cea mai bună perioadă de vizitare a acestor destinații este din mai până în septembrie. De exemplu, în Groenlanda, de-a lungul coastei, unde se află majoritatea aşezărilor, vara temperaturile se situează în jurul valorii de 10°C; în partea sudică este totuși posibil ca în lunile de vară să se atingă și chiar să se depășească 20°C. În Islanda, în timpul verii, este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete, temperaturile de peste 25°C fiind ceva normal. La fel, în Finlanda, vara temperaturile sunt cuprinse între 20°C și 30°C, iar primăvara, între 5°C și 15°C.

Așa cum Aurora Boreală atrage turiștii în perioadele septembrie - octombrie și martie - aprilie, în majoritatea țărilor nordice, în perioada mai - iulie are loc fenomenul Nopților Albe. O parte dintre circuite se vor desfășura în această perioadă, prin urmare turiștii se vor bucura de acest fenomen inedit, când în timpul nopților soarele trece dincolo de orizont într-un unghi nesemnificativ, astfel încât, cu cât soarele este mai aproape de orizont, cu atât este mai strălucitor. În timpul Nopților Albe turiștii se pot bucura practic de un amurg prelungit, întunericul nopții cu care suntem obișnuiți dispărând în această perioadă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”