Unde pot suna românii din Turcia pentru asistență consulară

Unde pot suna românii din Turcia pentru asistență consulară

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat datele de contact ale Ambasadei României la Ankara pentru cetățenii români afectați de cutremurele produse în Turcia. Instituția recomandă cetățenilor români din zonele afectate de cutremur să respecte instrucțiunile autorităților turce.

FOTO: EPA EFE

Românii pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

„MAE le recomandă cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur să se informeze din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și să respecte instrucțiunile autorităților turce”, se arată în precizarea ministerului.

Totodată, ministerul anunță că „în cazul existenței unor eventuale grupuri de cetățeni români afectați, pentru a evita ocuparea liniilor telefonice pentru un timp îndelungat, se recomandă ca o singură persoană din cadrul grupului să contacteze personalul consular, iar informațiile obținute de aceasta să fie diseminate și celorlalți cetățeni români din grup”.

Cutremure cu magnitudini de 7,8 și 7,5 în Turcia

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 - cel mai puternic din ultimii aproape 25 de ani în Turcia - a lovit provinciile Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est). Acest seism a fost urmat de altele două cutremure mari, cu magnitudini de 6,7 și 7,5. Ankara a cerut ajutor internațional. Bilanțul provizoriu este de peste 1.500 de morți și aproape 7.000 de răniți în Turcia și în Siria.

Primul seism, cu epicentrul în districtul Pazarcik (provincia Kahramanmaraş), a avut loc la ora locală 04.17. Cel de-al doilea cutremur major s-a produs la ora 12.24, la patru kilometri de orașul Ekinozu, provincia Kahramanmaraş, în sudul Turciei. Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4.28, la o adâncime de circa 9 kilometri, potrivit USGS.

Seismele de luni din Turcia sunt cele mai grave de la cel din 17 august 1999, soldat cu aproximativ 17.000 de morți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...