Ungaria acuză Kievul că „urmăreşte să desfiinţeze minorităţile etnice”

Ungaria acuză Kievul că „urmăreşte să desfiinţeze minorităţile etnice”

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a catalogat drept "inacceptabilă" propunerea Ucrainei care echivalează cu măsuri ce duc la desfiinţarea minorităţilor etnice şi folosirea fondurilor europene în acest scop.

Peter Szijjarto

El s-a referit astfel la o propunere ucraineană recentă ce sugerează ideea ca familiile minorităţilor etnice să primească aproximativ 1.000 de euro dacă copiii acestora sunt înscrişi la şcoli în limba ucraineană şi nu la şcoli cu predare în limba lor maternă. Autorităţile ucrainene se pregătesc să ia din miliardele de euro primite din partea UE ca ajutor destinat funcţionării ţării şi să folosească aceşti bani împotriva minorităţilor, crede ministrul ungar.

Guvernul de la Budapesta urmăreşte cu atenţie problema minorităţilor etnice din Ucraina, având în vedere că milioane de cetăţeni ungari trăiesc în afara Ungariei, a mai menţionat Szijjarto, citat de MAE de la Budapesta.

Ministrul ungar a insistat că din anul 2014 Ucraina încalcă în mod "continuu şi sistematic" drepturile minorităţilor etnice prin adoptarea unor legi care fac imposibilă educaţia în limbile minorităţilor. Nici examenele de absolvire nu vor fi disponibile în limbile minorităţilor, la fel şi examenele de admitere şi învăţământul vocaţional, a mai afirmat Szijjarto. Mai mult, a adăugat el, directori de şcoli şi profesori din şcolile cu predare în limbile minorităţilor sunt concediaţi, scrie Agerpres.

Prin urmare, şeful diplomaţiei ungare a cerut restabilirea drepturilor dobândite anterior de minorităţile etnice în Ucraina.

Ca ţară vecină, a continuat el, Ungaria resimte în fiecare zi consecinţele tragice ale conflictului din Ucraina şi a lansat cea mai vastă campanie umanitară din istoria sa pentru a ajuta Ucraina.

Comunitatea internaţională trebuie să se axeze pe salvarea de vieţi. " Răspunsul nu trebuie să fie livrarea de arme şi nici introducerea de noi sancţiuni, care, de altfel, sunt mai dureroase şi mai dăunătoare pentru economiile europene decât pentru Rusia", a mai remarcat ministrul ungar de externe.

Singura cale de a salva vieţi este cea a păcii, "de aceea Ungaria, ca ţară vecină îndeamnă la stabilirea imediată a unei încetări a focului şi lansarea negocierilor de pace", a insistat el.

Riscul unui al treilea război mondial şi al unui conflict nuclear este acum "mai mare ca niciodată", aşadar "aş dori să îndemn comunitatea internaţională să-şi unească forţele pentru a opri războiul", a concluzionat Peter Szijjarto.

Într-un interviu acordat sâmbătă postului american CNN, el a spus că numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front, motiv pentru care a insistat din nou că Ungaria pledează pentru negocieri de pace care să conducă la încheierea acestui război declanşat de Rusia în urmă cu un an.

"Ca ţară vecină, pentru noi o încetare imediată a focului şi pacea sunt vitale, nu doar pentru că suntem vecini, ci şi din cauza faptului că unguri mor în acest război", a subliniat Szijjarto. Membri ai comunităţii etnice maghiare, fiind cetăţeni ucraineni, au fost înrolaţi în armata ucraineană, mulţi dintre ei au fost desfăşuraţi în prima linie a frontului şi mulţi au murit acolo, a adăugat şeful diplomaţiei ungare

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Procuror cu mașină de 180.000 € trecută în declarația de avere / Familiile din DNA: Cât se câștigă la „birourile Kovesi”, din România

2 Justiția din Ro a luat-o razna? Cum este posibil așa ceva?

3 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

4 Misterele Budapestei / Un fost parlamentar Fidesz ar avea dovezi despre modul în care guvernul Ungariei s-a implicat în România și a finanțat aspirațiil…

5 VIDEO Imagini greu de privit cu un șofer de TIR român...