Ungaria declară că noua propunere a UE cu privire la condiţionarea accesului la fonduri europene de statul de drept este 'inacceptabilă'

Ungaria declară că noua propunere a UE cu privire la condiţionarea accesului la fonduri europene de statul de drept este 'inacceptabilă'

Ungaria consideră că noua propunere făcută de preşedinţia germană în exerciţiu a Uniunii Europene de a condiţiona viitorul ajutor al UE de respectarea statului de drept este 'inacceptabilă', a declarat marţi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, într-o reacţie pe Facebook, citată de Reuters.

Propunerea făcută săptămâna aceasta de către Germania, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE, constituie o modificare unilaterală a tratatelor fondatoare ale blocului comunitar, a apreciat Judit Varga. Aceasta, potrivit ministrului ungar, ar încălca statul de drept şi ar echivala cu un 'şantaj', consideră ea.

Germania a propus instituirea unei scheme care să condiţioneze accesarea fondurilor europene, inclusiv a resurselor din fondul de relansare, în valoare de 750 miliarde de euro, de respectarea statului de drept.

Declaraţia ministrului ungar al justiţiei intervine după ce mass-media au relatat marţi despre scrisoarea trimisă cu o zi înainte de premierul Viktor Orban preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-i cere să o destituie pe vicepreşedinta CE, Vera Jourova, din cauza unor declaraţii ale acesteia pe care Budapesta le consideră 'ofensatoare'. Orban - a cărui ofensivă împotriva Bruxellesului pe tema statului de drept intervine în ajunul unui raport privind respectarea statului de drept în UE - a spus că guvernul său va întrerupe toate contactele cu Jourova, care a calificat Ungaria drept o 'democraţie bolnavă' într-un interviu acordat vineri Der Spiegel. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Irina Cristea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria