Ungaria: Guvernul pune capăt campaniei de afişaj anti-Juncker

Ungaria: Guvernul pune capăt campaniei de afişaj anti-Juncker

Guvernul ungar a anunţat sâmbătă că va pune capăt foarte controversatei campanii de afişaj în care îl acuză pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi pe omul de afaceri George Soros că sunt complici ai imigraţiei ilegale, relatează AFP.

Această "campanie de informare (...) se va încheia, cum a fost prevăzut iniţial, la 15 martie", a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

Comisia Europeană a combătut "punct cu punct" afirmaţiile premierului naţional-conservator Viktor Orban, considerându-le "în cel mai rău caz grav eronate în plan factual sau, în cel mai bun caz, foarte înşelătoare".

Campanie eurofobă dusă de Viktor Orban a provocat furie în rândul dreptei europene care ar putea decide în viitorul apropiat excluderea partidul său, FIDESZ.

Seria de mesaje postate pe Twitter de Zoltan Kovacs reprezintă un răspuns la un interviu acordat de liderul grupului Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, în care a afirmat că "Viktor Orban a făcut un rău considerabil PPE cu aceste declaraţii şi campania sa de afişaj".

Foto: (c) DIETER MAYR / DER SPIEGEL


PPE, din care face parte FIDESZ condus de Viktor Orban, regrupează formaţiuni politice de dreapta şi de centru-dreapta din Europa. Jean-Claude Juncker este şi el membru al Partidului Popular European.

"Din acest motiv, aştept de la el să-şi ceară scuze şi să pună capăt acestei acţiuni", a mai declarat Manfred Weber, adresându-i-se premierului ungar.

Campania de afişaj din Ungaria a fost lansată săptămâna trecută sub sloganul "Şi dvs. aveţi dreptul să ştiţi ce pregăteşte Bruxellesul".

Afişele sunt ilustrate cu portrete în care apar zâmbind Jean Claude Juncker şi miliardarul american de origine maghiară George Soros, "ţapul ispăşitor" al lui Orban şi al naţionaliştilor. Cei doi sunt acuzaţi că vor să oblige ţările UE să accepte refugiaţi şi că încearcă să slăbească paza de frontieră la nivel naţional.

Între timp, mai multe partide care fac parte din PPE şi-au manifestat intenţia de a lansa procesul de sancţionare împotriva lui Viktor Orban şi, eventual, de a susţine o procedură de excludere a FIDESZ.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a răspuns în mesajele sale pe Twitter că, "dacă guvernul ungar este dispus să asculte orice critică, decizia poporului ungar este mai importantă în opinia noastră decât disciplina de partid".

Pentru a declanşa procedura de excludere a unui partid din PPE, este necesară o acţiune iniţiată de şapte partide din cel puţin cinci ţări.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...