Ungaria: Mii de oameni au manifestat la Budapesta în sprijinul CEU (FOTO)

Ungaria: Mii de oameni au manifestat la Budapesta în sprijinul CEU (FOTO)

Mai multe mii de persoane au manifestat duminică la Budapesta în sprijinul Universității Central-Europene (CEU), finanțată de miliardarul american de origine ungară George Soros, împotriva căreia guvernul lui Viktor Orban a lansat o ofensivă, transmite AFP.

Alături de studenți și de personal al universității, manifestanți de toate vârstele îmbrăcați în albastru (culoarea CEU) au participat la marș, care a reunit mai mult de 20.000 de persoane, potrivit unui fotograf AFP, și până la 35.000, conform organizatorilor și media ungare independente.

Acestea din urmă au afirmat că este vorba de cea mai importantă manifestație după cea organizată contra unui proiect de taxare a internetului în octombrie 2014, la care au luat parte între 30.000 și 40.000 de oameni. Guvernul a bătut atunci în retragere.

Plecați de la castelul Buda, manifestanții au parcurs mai mulți kilometri până la Parlament.

După modelul afișului anti-UE "Să oprim Bruxelles-ul !" al prim-ministrului Viktor Orban, pe bannerele manifestanților scria "Să oprim Moscova !" sau "Să-l oprim pe Orban !"

"Eu nu am copii, dar viteza și modul prin care guvernul a adoptat această lege m-au speriat cu adevărat. Dacă guvernul poate face asta unei universități, poate face ce dorește oricui", a declarat pentru AFP Gabor Kis, un bucătar de 45 de ani.

Ungaria a adoptat marți o lege controversată susceptibilă să conducă la închiderea CEU, instituție anglofonă creată în 1991 la Budapesta de miliardarul american George Soros.

Scopul manifestației a fost de a cere președintelui ungar Janos Ader să nu semneze legea. Acesta are termen până luni la miezul nopții să semneze documentul sau să-l transmită Consiliului Constituțional, dacă apreciază necesar.

Actul normativ a fost adoptat printr-o procedură accelerată și a primit 128 de voturi pentru și 38 împotrivă.

Legea prevede în special nerecunoașterea diplomelor emise de instituții de învățământ străine care nu au corespondent și în țările de origine ale respectivelor instituții.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful Casei de Pensii anunță oficial care sunt pensiile care cresc cu 80-90% de la 1 septembrie

2 Directoarea Amelie Mauresmo i-a spus verde-n față lui Halep de ce nu i-a dat wildcard la Roland Garros

3 Adevărata bombă din dosarul Coldea-Dumbravă?

4 E bine să nu uităm aceste amănunte, oameni buni...

5 „Nu poți trăi în păcat. Eu sunt cu frica lui Dumnezeu”