Ungaria: Peste 20.000 de persoane au manifestat împotriva politicii în domeniul educației

Ungaria: Peste 20.000 de persoane au manifestat împotriva politicii în domeniul educației

Peste 20.000 de persoane au participat marți la Budapesta la o manifestație împotriva politicii guvernului ungar în domeniul educației, relatează AFP. Manifestația, organizată chiar de ziua națională, este cea mai amplă după mișcarea de protest de la sfârșitul lui 2014 în urma căreia a fost eliminată o taxă pe internet introdusă de către guvernul premierului conservator Viktor Orban.

Manifestanții, în principal profesori, părinți ai elevilor și militanți de stânga, au cerut revenirea la o anumită autonomie a unităților școlare, pusă sub semnul întrebării printr-o reformă a educației.

Majoritatea demonstranților au purtat cămăși în carouri, devenite un simbol al protestelor din educație după ce această uniformă a fost stigmatizată în iarnă de către un apropiat al lui Orban.

Un lider al mișcării, Istvan Pukli, directorul unuia din principalele licee din capitala ungară, a amenințat marți guvernul cu o grevă de o oră la 30 martie dacă acesta "nu își va cere scuze" pentru "umilințele" la care au fost supuși profesorii de la venirea lui Orban la putere în 2010.

Profesorii, cărora li s-au alăturat numeroși părinți ai elevilor, au criticat în special eliminarea posibilității alegerii manualele de către școli, imposibilitatea acestora de a efectua direct achiziții chiar și a unor bunuri de bază și reducerea posibilităților de a organiza excursii școlare.

La sfârșitul lunii februarie, clasele din anumite școli din țară au fost pe jumătate goale în cadrul acestei mișcări de protest apărută în toamnă.

Autoritățile ungare nu comunică de obicei numărul de participanți la manifestațiile de opoziție.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...