Ungaria: Posterele anti-Soros amintesc ''de cele mai întunecate ore ale Europei'' (purtător de cuvânt)

Campania guvernului ungar, de afișaj stradal împotriva imigranților care folosește imaginea finanțatorului american de origine ungară George Soros, ''amintește de cele mai întunecate ore ale Europei'', a declarat marți purtătorul de cuvânt al lui Soros, informează Reuters.

În întreaga Ungarie și-au făcut apariția panouri stradale și reclame în ziare pe o pagină întreagă care înfățișează un Soros zâmbitor, cu mesajul: ''Să nu-l lăsăm pe Soros să fie cel care râde la urmă''. Unele panouri pe care apărea Soros, un critic ferm al guvernului de dreapta al premierului Viktor Orban, au fost vandalizate cu grafitti cu mesajul ''evreu împuțit''. Soros, în vârstă de 86 de ani, un evreu născut în Ungaria care a emigrat în SUA unde a făcut avere, a susținut de-a lungul timpului grupuri care promovează valorile liberale și democratice în Europa de Est și care sunt în favoarea unei politici mai deschise privind imigrația.

Purtătorul de cuvânt al lui Soros, Michael Vachon, a condamnat campania de afișaj stradal, pe care a calificat-o drept ''antieuropeană'' și a spus că totodată prezintă în mod eronat opiniile finanțatorului cu privire la imigrație. ''Săptămâna trecută, guvernul Fidesz (partid de dreapta, de guvernământ — n.r.) a lansat o campanie la nivel național cu panouri stradale și reclame la televiziune care amintește de cele mai întunecate ore ale Europei. Xenofobia regimului ungar și demonizarea refugiaților sunt antieuropene'', a transmis Vachon într-o declarație trimisă prin e-mail.

Vachon a mai spus că afirmația potrivit căreia Soros se află în spatele unui plan de a importa milioane de imigranți ilegali în Europa este ''o fantezie''. ''Poziția reală a lui Soros în privința imigranților este că ansamblul comunității internaționale trebuie să ofere mai mult sprijin dezvoltării țărilor care găzduiesc în prezent 89% dintre refugiați și că Europa trebuie să accepte câteva sute de mii de refugiați, pe deplin verificați, în cadrul unui proces ordonat de examinare și relocare'', a mai declarat Vachon.

Federația Evreilor din Ungaria (Mazsihisz) i-a cerut lui Orban să pună capăt campaniei. ''Această campanie, cu toate că nu este fățiș antisemită, are în mod clar potențialul de a aprinde emoții necontrolate, inclusiv antisemitismul'', a transmis organizația. În replică, Orban a declarat că este de datoria lui să-i protejeze pe unguri — între care se regăsește și comunitatea de 100.000 de evrei unguri — de imigrația ilegală.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Primul caz de infecție cu coronavirus, confirmat oficial în România / Un bărbat care a intrat în contact cu ital…

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea