Ungaria: Preşedintele Janos Ader a promulgat controversata "lege a sclaviei"

Ungaria: Preşedintele Janos Ader a promulgat controversata "lege a sclaviei"

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, a promulgat joi controversatul amendament la legea muncii care modifică regimul orelor suplimentare şi care a declanşat ample manifestaţii împotriva guvernului condus de Viktor Orban, transmit AFP şi MTI.

Janos Ader, aliat politic al premierului naţional-conservator, a dat asigurări într-un comunicat că noile prevederi, care cresc la 400 numărul orelor suplimentare ce pot fi lucrate de un angajat pe an şi extind la trei ani termenul de plată al acestora, "nu diminuează" drepturile oamenilor muncii.

Preşedintele ungar a precizat că a evaluat amendamentul adoptat de parlament la 12 decembrie şi a ajuns la concluzia că acesta este compatibil cu Constituţia şi comparabil cu prevederile în vigoare în alte ţări europene, numărul orelor suplimentare permise în state ca Marea Britanie, Danemarca, Irlanda sau Republica Cehă fiind egal sau mai mare.

Şeful statului a mai menţionat că pentru orice creştere a orelor suplimentare va fi necesar acordul prealabil scris al angajatului, iar angajatorul nu trebuie să-i sancţioneze pe cei care nu doresc să stea peste program.

După adoptarea de către legislativ a modificărilor la legea muncii, devenită pentru critici "legea sclaviei", mii de oameni au ieşit în stradă aproape zilnic în semn de protest la Budapesta, dar şi în alte localităţi, iar un alt protest era prevăzut pentru vineri în capitala ungară. Totuşi, notează AFP, până acum la cea mai amplă dintre aceste manifestaţii au luat parte circa 15.000 de persoane, duminică, la Budapesta, departe de cele 40.000 care au ieşit în stradă în aprilie 2017 pentru a denunţa măsurile prevăzute împotriva organizaţiilor neguvernamentale şi a Universităţii centrale-europene (CEU). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...