Ungaria: Un mare portal de ştiri, închis pentru scurt timp pentru a sublinia îngrijorările faţă de libertatea presei

Ungaria: Un mare portal de ştiri, închis pentru scurt timp pentru a sublinia îngrijorările faţă de libertatea presei

Cel mai mare portal independent de ştiri din Ungaria şi-a închis pentru scurt timp luni prima pagină online pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce consideră a fi declinul libertăţii sale editoriale şi a obţine o finanţare din partea cititorilor protejându-şi astfel independenţa, relatează Reuters.

Jurnaliştii care lucrează la Index.hu se tem că cei doi investitori care au preluat controlul asupra portalului de ştiri luna trecută ar avea legătură cu prim-ministrul Viktor Orban şi partidul său de dreapta aflat la putere Fidesz şi că ar încerca să reducă libertatea editorială.

"Luni dimineaţă am făcut ceva fără precedent: am oprit Index pentru un timp pentru ca cei care îl consideră important să vadă cum ar fi fără noi", a scris redactorul-şef Attila Toth-Szenesi într-un articol.

El a spus că achiziţia portalului a fost "o chestiune de importanţă vitală" întrucât noii proprietari care controlează Index, o companie separată CEMP, care îşi vinde spaţiul publicitar, şi o altă companie ce oferă sisteme editoriale.

Toth-Szenesi se teme că achiziţia a fost cumva finanţată de asociaţii lui Orban printr-un mecanism cunoscut în Ungaria drept Sistemul naţional de cooperare (NER). Sub auspiciile NER, înfiinţat în 2010 pentru a contracara valorile liberale şi a susţine politicile naţionaliste, unii dintre asociaţii lui Orban au obţinut o mare parte din afaceri finanţate din fonduri publice.

"În Ungaria de astăzi cei care sunt în măsură să împrumute miliarde cumpărătorilor trebuie să aparţină NER al lui Orban", a scris Toth-Szenesi, anunţând o campanie de colectare de fonduri via internet, considerând că această finanţare ar contribui la reducerea dependenţei financiare faţă de CEMP.

Până la 12.00 GMT luni, campania a strâns aproximativ 10 milioane de forinţi (36.000 dolari) de la aproximativ 1.350 de susţinători.

Niciunul dintre cei doi noi proprietari - Gabor Ziegler şi Jozsef Oltyan - nu au fost disponibili luni pentru comentarii. Ziegler a negat anterior că ar fi fost sprijinit de cineva în decizia de a achiziţiona Index.

Oltyan este membrul unui partid în coaliţie cu Fidesz, în timp ce Ziegler a făcut parte din personalul filialei Business în cadrul Index de aproape două decenii.

Zeci de ziare, posturi de radio şi de televiziune critice faţă de Orban - reales în aprilie - şi-au schimbat proprietarii în ultimii patru ani. Unele au fost ulterior închise, în timp ce altele şi-au schimbat rapid şi radical tonul.

Guvernul neagă că subminează libertatea presei sau încearcă să influenţeze mass-media sau pe proprietarii acestora prin piaţa de publicitate.

În Ungaria, tendinţa agenţiilor de publicitate a fost să facă reclamă crescândă în mijloacele media proguvernamentale, permiţându-le acestora să prospere în timp ce instituţiile cu o atitudine mai critică faţă de guvernul Orban au avut de suferit.

Orban a criticat sever în trecut website-ul Index, care investighează presupusa corupţie guvernamentală şi publică editoriale ce critică retorica antiimigraţie, anti-Uniunea Europeană, alături de informaţii din surse independente.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...