Unii, hăis, și alții, cea. Elisabeta Lipă dă de pământ cu Federația de Gimnastică, dar nu poate interveni

Unii, hăis, și alții, cea. Elisabeta Lipă dă de pământ cu Federația de Gimnastică, dar nu poate interveni

Gimnastica, sportul cu care România s-a făcut cunoscută pe întregul mapamond, este în moarte clinică de câțiva ani. Au fost Europene, Mondiale și Olimpiade ratate, iar de la Larisa Iordache încoace nimeni nu a mai scos capul în lume. O face acum, destul de timid, prin Sabrina Voinea și cu echipa națională, care s-a calificat la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani.

Elisabeta Lipă e contrariată de situația de la lotul de gimnastică. Foto Sportpictures

Asta ca urmare a clasării pe locul 10 la Campionatele Mondiale de anul trecut, o performanță la care am fi strâmbat din nas în vremurile de glorie, când Cătălina Ponor, Monica Roșu, Sandra Izbașa, Andreea Răducan – din istoria recentă – sau Daniela Silivaș, Simona Păucă, Lavinia Agache sau Kati Szabo – din vremuri demult apuse – făceau să răsune imnul României la marile competiții.

Chiar și cu calificările amintite, nu e liniște la Federația de Gimnastică. Asta pentru că acolo se petrece o situație de neînțeles, în care o parte a componentelor naționalei se pregătește sub comanda antrenorului olandez Patrick Kiens, în timp ce Sabrina Voinea e antrenată separat, de mama ei. Și asta în condițiile în care vorbim despre o echipă. Cazul o contrariază și pe Elisabeta Lipă, șefa sportului românesc. „De ce se pregătesc separat? Nu știu. Conducerea federației este însă cea mai în măsură să ia deciziile cele mai bune“, și-a început tirada președinta Agenției Naționale pentru Sport.

Lotul e rupt în două

„Din păcate, ANS nu se poate băga în politica de pregătire a niciunei federații. Dacă mă întrebați ca om de sport și ca președinte de federație, că sunt la al patrulea mandat, nu sunt de acord cu această politică de pregătire, pentru că lotul este rupt în două. O sportivă se pregătește în sală la Dinamo, sală construită special pentru lotul olimpic de gimnastică. Au aparate care stau împachetate și noi ne plângem că n-avem“, a continuat Elisabeta Lipă, pentru gsp.ro

De cinci ori campioană olimpică la canotaj, Lipă a punctat: „Cealaltă echipă, celelalte fetițe, cinci la număr, se pregătesc separat cu alți antrenori și la un moment dat fac echipă să reprezinte România. Niciodată performanța nu va apărea, că n-are cum să apară. Din punctul meu de vedere, ele trebuie să se pregătească împreună. Sabrina se pregătește cu mama ei, care este medaliată la Jocurile Olimpice.

Carmencita Constantin păstorește Federația de Gimnastică. Foto Arhivă Adevărul

Carmencita Constantin păstorește Federația de Gimnastică. Foto Arhivă Adevărul

Adică, nu poți să ai dubii că n-ar ști cum să pregătească. Nu cunosc valoarea acestor antrenori, cât de buni sunt, pentru că CV-ul lor nu arată că ar fi pregătit nu știu ce echipe sau ce rezultate de excepție au“, a subliniat Lipă, referindu-se la cei doi antrenori olandezi care coordonează loturile de gimnastică feminină și masculină.

Numeroase semnale de alarmă

Elisabeta Lipă a încheiat: „Un singur lucru știu însă: că atunci când există această dezbinare, performanța va apărea foarte greu sau deloc. Și atunci conducerea federației este cea mai în măsură să ia deciziile cele mai bune. Eu doar pot să îmi dau cu părerea, dacă mi se cere, sau să dau un sfat, la fel, dacă îmi cer“.

Nu este prima contră între Carmencita Constantin, președinta Federației Române de Gimnastică, și Elisabeta Lipă, șefa sportului românesc. În urmă cu câteva luni, diriguitoarea disciplinei care ne-a adus atâtea satisfacții se plângea că gimnastica este subfinanțată: „Am calculat 10 milioane de lei, nefiind însă necesarul care să acopere întreaga nevoie pentru redresarea acestui sport atât de iubit.

135 de medalii a obținut România la Campionatele Mondiale de-a lungul anilor, dintre care 48 de aur

Necesarul real, ca să putem face toate programele – de selecție, de pregătire a antrenorilor, de creștere normală și de dotare cu aparatură metodică – ar ajunge la 16 milioane de lei pe an. Nu putem să facem în sălile actuale decât inițiere sau cel mult gimnastică aerobică, sau gimnastică pentru toți. Ne antrenăm în cluburile care mai supraviețuiesc, în sălile acestea necorespunzătoare“, spunea șefa gimnasticii, în urmă cu câteva luni, pentru Euronews.

Turiști la Mondialele de la Anvers

Elisabeta Lipă îi răspundea atunci: „Din punctul meu de vedere, este foarte tristă această reacție a FRG, în frunte cu doamna președintă Carmencita, având în vedere că această federație are al treilea buget, în jur de 6,5 milioane de lei. În situația în care FRG returnează bani în fundație, dumneavoastră ce părere aveți? E cazul să ne plângem?“.

Iar în timpul Mondialelor de anul trecut găzduite de Belgia, Lipă ataca din nou Federația de Gimnastică: „Au plecat la Anvers cu 33 de persoane. Sunt mulți acolo ca turiști. Voi face o analiză amănunțită în ceea ce privește federația de gimnastică. O dramă e situația în care a ajuns gimnastica românească. Dramă este că finanțările sunt foarte mari, această federație primind bani din 3 surse diferite: ANS, COSR și Fundația Casa Campionilor. Iar rezultatele nu sunt pe măsura cheltuielilor“.

Echipa națională de gimnastică, în componenţa Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca-Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda şi Ella Oprea Creţu, s-a calificat la JO de la Paris 2024, după ce s-a clasat pe locul 10 la Campionatele Mondiale de la Anvers. La Rio de Janeiro 2016 și Tokyo 2020, România a fost prezentă doar la individual.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat