Uniunea Europeană cere Chinei să respecte autonomia Hong Kong-ului

Uniunea Europeană cere Chinei să respecte autonomia Hong Kong-ului

China trebuie să respecte autonomia Hong Kong-ului, a transmis marţi Uniunea Europeană, în contextul unei controverse în legătură cu planurile Beijingului de a adopta o lege de securitate naţională pentru acest teritoriu, relatează Reuters.

"Acordăm o mare importanţă menţinerii nivelului înalt de autonomie al Hong Kong-ului, în acord cu legea fundamentală şi cu angajamentele internaţionale", a transmis preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Susţinând un discurs după o videoconferinţă cu premierul japonez Shinzo Abe, el a spus că Uniunea Europeană şi Japonia "împărtăşesc aceleaşi idei" în privinţa Chinei.

"Nu suntem naivi în legătură cu comportamentul Chinei", a afirmat Michel.

El a mai declarat că UE sprijină principiul "o ţară, două sisteme" care guvernează autonomia Hong Kong-ului.

Premierul chinez Li Keqiang a propus o lege de securitate care ar reduce statutul legal separat al Hong Kong-ului şi care ar urma să fie discutată la Congresul Naţional al Poporului din China şi aprobată joi.

Miniştrii de externe din UE ar urma să discute chestiunea la o reuniune obişnuită care va avea loc vineri. O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că este prea devreme să se ştie dacă blocul comunitar va lua în considerare sancţiuni împotriva Beijingului.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat luni că UE are nevoie de o "strategie mai solidă" în privinţa Beijingului.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

2 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

3 Să nu întrebați cine este prostul din poza asta...

4 Ăsta a fost șef SIE? / Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN