Uniunea Europeană va discuta o aderare automată post-Brexit a unei ''Irlande unite''

Uniunea Europeană va discuta o aderare automată post-Brexit a unei ''Irlande unite''

Liderii din Uniunea Europeană vor discuta în weekend chestiunea unei aderări automate a Irlandei de Nord la UE, odată finalizat Brexit-ul, în ipoteza în care ea s-ar uni cu Republica Irlanda, au afirmat vineri surse europene pentru AFP.

Irlanda ar urma să le ceară celor 26 de parteneri ai săi să accepte această idee în cursul întâlnirii lor de la Bruxelles de sâmbătă, fără prezența Marii Britanii, reuniune la care liderii europeni urmează să decidă liniile directoare ale negocierilor viitoare cu Londra privind ieșirea din blocul comunitar.

"Ne așteptăm ca Irlanda să ceară sâmbătă ca un pasaj să fie adăugat în minuta reuniunii Consiliului European, pasaj care să stipuleze că în caz de reunificare a insulei Irlanda, în cadrul acordului de pace pentru Irlanda de Nord, cunoscut ca 'Acordul din Vinerea Mare' (10 aprilie 1998 — n.r.), Irlanda unită ar fi atunci membră a UE", a afirmat vineri pentru AFP o sursă din cadrul Consiliului European.

"Nu considerăm că acest lucru ar modifica mandatul de negociere (cu UE privind Brexit-ul — n.r.), ci ar fi doar o adăugare la minuta reuniunii", a precizat această sursă, sub protecția anonimatului.

Votul britanicilor în favoarea Brexit-ului, care va determina ieșirea Regatului Unit din Uniunea European, a amânat chestiunea sensibilă a viitorului Irlandei de Nord și a frontierei sale cu Irlanda.

UE consideră că aceste chestiuni privind Irlanda de Nord sunt printre cele care trebuie reglementate în cadrul negocierilor privind Brexit-ul între Londra și Bruxelles, iar asta înainte de a se discuta despre un viitor acord comercial între Regatul Unit și UE.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 Americanii au umblat la „cutia cu maimuțe” și le-au trimis ceva special ucrainenilor

5 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…