UNJR și AMR îi cer premierului să renunțe la HG privind desecretizarea arhivei SIPA

UNJR și AMR îi cer premierului să renunțe la HG privind desecretizarea arhivei SIPA

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) îi cer premierului Sorin Grindeanu să revină asupra Hotărârii de Guvern propuse de Tudorel Toader privind desecretizarea arhivei SIPA, susținând că lipsa de transparență ''renaște suspiciuni că Guvernul și majoritatea parlamentară doresc să folosească arhiva SIPA pentru șantajarea magistraților''.

* VIDEO UPDATE Petrescu: Guvernul a aprobat constituirea unei comisii care va inventaria și preda documentele din arhiva SIPA

"Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Asociația Magistraților din România vă solicită să reveniți asupra Hotărârii de Guvern propusă de ministrul Justiției Tudorel Toader, având ca obiect pretinsa 'desecretizare' a arhivei SIPA, și să-i solicitați acestuia publicarea tuturor rapoartelor, proceselor verbale, ordinelor de miniștri și oricăror alte înscrisuri care privesc inventarierea acestei arhive", se arată în scrisoarea adresată premierului Sorin Grindeanu.

Potrivit sursei citate, lipsa de transparentă și modul de acțiune al ministrului Justiției Tudorel Toader renasc suspiciunile că Guvernul și majoritatea parlamentară care îl susține doresc să folosească arhiva SIPA pentru șantajarea magistraților.

"Înaintea oricărei discuții despre soarta viitoare a acestei arhive este important să știm, din documente oficiale, ce s-a întâmplat cu ea în ultimii 12 ani. Cel puțin din datele făcute publice până în prezent rezultă grave nereguli privind gestionarea acestei arhive", se precizează în scrisoarea deschisă.

UNJR și AMR sunt de părere că numai după ce ministrul Justiției va face publice toate documentele privind gestionarea arhivei SIPA — majoritatea având caracter de secret de serviciu, publicarea lor depinzând, așadar, strict de voința ministrului Justiției — vor fi suficiente informații în spațiul public care să permită cunoașterea stării acestei arhive în prezent, condiție necesară pentru a permite o decizie rațională și luată în condiții de reală transparentă cu privire la soarta ei pentru viitor.

În caz contrar, arată sursa citată, suspiciunile în spațiul public privind potențialul de șantaj al acestei arhive se vor adânci, atâta vreme cât, așa cum rezultă din spusele ministrului Tudorel Toader, reprezentanții Ministerului Justiției și ai Guvernului vor intra în această arhivă — așa cum au făcut-o de la data desființării SIPA — fără ca magistrații și cetățenii să știe ce au făcut aceștia efectiv în arhivă și fără să aibă vreo răspundere concretă față de activitatea lor.

Mai mult, potrivit magistraților, modul de acțiune a ministrului Justiției Tudorel Toader ''contravine flagrant unei cooperări oneste ce ar trebui să existe între Ministerul Justiției și corpul magistraților, câtă vreme ministrul nu a notificat Consiliul Superior al Magistraturii ca acesta să poată emite un punct de vedere cu privire la această Hotărâre de Guvern''.

Semnatarii scrisorii atenționează că efectul hotărârii asumate de Guvern va fi acela ca informațiile adunate prin "metode securistice" să poate fi folosite împotriva justiției.

"Efectul hotărârii pe care vi-o asumați ca Guvern, la propunerea ministrului Justiției Tudorel Toader — cel puțin așa cum efectele rezultă din declarațiile ministrului, deoarece acesta nu a publicat în prealabil un proiect al hotărârii—, va fi ca informații adunate prin metode securistice, în afara oricărui cadru sau proceduri legale, să poată fi, în acest mod, legitimate și folosite împotriva justiției", se menționează în scrisoare.

UNJR și AMR menționează că vor face uz de toate mijloacele democratice pentru a se asigura că nimeni, fie oameni politici, partide ori servicii secrete, nu va folosi această arhivă în interese personale sau de grup pentru șantajarea magistraților sau răspândirea de suspiciuni de acest tip.

Scrisoarea comună este semnată de către președintele UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, și președintele interimar al AMR, judecătoarea Andreea Ciucă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro