UNJR solicită CSM și ÎCCJ să revoce declarația asumată în comun cu Parchetul General cu privire la SNA

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii și Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) să revoce declarația asumată în comun cu Parchetul General cu privire la aderarea la Strategia Naționale Anticorupție (SNA) 2016 - 2020.

* CSM: Criticile cu privire la declarația comună referitoare la SNA sunt excesive și incorecte

Într-un comunicat remis miercuri, UNJR solicită CSM și ÎCCJ "denunțarea de îndată" a declarației comune făcute cu Parchetului General, în luna iulie, și punerea în discuție separat a unei eventuale declarații care să fie conformă competențelor ce revin fiecăreia dintre cele trei autorități.

"În ceea ce privește Consiliul Superior al Magistraturii și Înalta Curte de Casație și Justiție, aceste instituții trebuie să clarifice în fața opiniei publice, neechivoc și definitiv, că judecătorii sunt singurii care înfăptuiesc justiția, iar competențele judecătorilor nu sunt comune cu cele ale procurorilor. Pe de altă parte, Parchetul General poate semna un angajament separat, împreună cu direcțiile pe care le are în subordine — DNA și DIICOT, prin care să își asume implementarea propriilor obiective și angajamente, inclusiv în ceea ce privește lupta anticorupție", mai spune UNJR.

În opinia UNJR, semnarea unui "angajament comun" judecători — procurori a condus "la amestecarea în ochii opiniei publice" a celor două funcții, cea de acuzare, pe de o parte, și cea de judecată, pe de altă parte, cu consecințe directe asupra aparenței de independență a justiției.

UNJR consideră că afirmația CSM, din comunicatul din data de 21 august, că agrearea de către CSM și ÎCCJ a semnării unei astfel de declarații comune cu Parchetul General s-a făcut în fața ministrului Justiției din 2016 conduce la ideea că judecătorii s-ar afla sub autoritatea ministrului Justiției, ceea ce este contrar statutului constituțional al acestora.

"UNJR se alătură Asociației Magistraților din România și condamnă modul în care, fără consultarea judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă în mod ferm, alături de Parchetul General, angajamentul sistemului judiciar român de continuare și intensificare a eforturilor de luptă împotriva corupției prin toate mijloacele legale. Semnarea de către CSM și ÎCCJ a unui angajament de 'luptă' în comun cu reprezentanții Ministerului Public dă o lovitură grea independenței justiției, prin afectarea aparenței de imparțialitate a judecătorilor chemați să judece inclusiv dosare de corupție. În urma acestei declarații comune, orice persoană acuzată de corupție de către procurori își poate pierde încrederea că îi sunt asigurate garanțiile unui proces echitabil, câtă vreme CSM — 'garantul independenței justiției' — și ÎCCJ — care înfăptuiește justiția — sunt angajate într-o luptă de aceeași parte cu acuzarea", declară UNJR.

UNJR reamintește membrilor CSM că, potrivit legii, răspund în fața judecătorilor și procurorilor pentru activitatea desfășurată în exercitarea mandatului și, de aceea, când vorbesc sau angajează instituția în numele întregului sistem judiciar, trebuie să o facă după consultarea cu cei care i-au ales și în limitele mandatului pe care l-au primit și pe care legea îl permite.

De asemenea, UNJR susține că această declarație semnată de către CSM vine în contradicție cu poziția majorității instanțelor judecătorești care, în proporție de 80%, prin votul dat în Adunările Generale din octombrie 2016, și-au asumat "Memorandumul privind Justiția", prin care au solicitat respectarea independenței sistemului judiciar.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită